Reklama

Kremy na trudną pogodę

Jesień i zima to zazwyczaj trudny czas dla skóry. Szczególne warunki tej pory roku: zimno, mróz, wilgoć, czy suche powietrze z ogrzewanych pomieszczeń oraz klimatyzacja często powodują nadmierne wysuszanie i podrażnienia skóry.

Jesienno- zimowym wyzwaniem pielęgnacyjnym jest krem. Powinien mieć bogatą konsystencję będącą wynikiem zawartości substancji tłuszczowych. Nie oznacza to jednak stosowania wyłącznie kremów tłustych. Należy wybierać kosmetyki oparte na składnikach odżywczo-ochronnych, połączonych z filtrami UV. Na ekstremalne warunki klimatyczne, dla osób aktywnie uprawiających sporty zimowe poleca się emulsję z wysokim faktorem, ponieważ dawka promieniowania UV jest wzmacniana poprzez odbijanie światła od śniegu i lodu. Warto zatem szukać substancji osłaniających (wzmacniają barierę lipidową), regenerujących, zapobiegających utracie wody, takich jak: oleje roślinne (np. oliwkowy, awokado, z pestek winogron, bawełniany, słonecznikowy), czy masło kakaowe. Dobrze, jeśli w recepturach kremów zimowych znajdują się dodatkowe, dobroczynne składniki, np. kompleks witamin. Prowitamina B5, czyli D-panthenol intensywnie nawilża i uelastycznia naskórek, jednocześnie łagodzi podrażnienia, działa kojąco i osłaniająco. Witamina A stymuluje odnowę naskórka, poprawia jego strukturę, wygładza zmarszczki. Natomiast witamina E, zwana "witaminą młodości", neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia skóry, ma działanie zmiękczające i wygładzające.
Na szczególną uwagę zasługuje olej z oliwek, masło kakaowe oraz kompleks składników koziego mleka.

Reklama

Olej z oliwek to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Delikatnie natłuszcza skórę, przez co zapobiega nadmiernej utracie wody. Dodatkowo wzmacnia naturalny płaszcz hydro-lipidowy i chroni przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.


   

Masło kakaowe jest surowcem pochodzącym z ziaren drzewa kakaowego. Wykazuje wysoką biozgodność ze skórą. Zapobiega wysuszaniu naskórka, jednocześnie posiada skuteczne właściwości ochronne przed promieniowaniem UVB.

Kompleks składników koziego mleka stanowi regenerujący kompleks składników koziego mleka bogatego w proteiny, kwasy organiczne, lipidy, węglowodany oraz witaminy A i D. Stymuluje syntezę kolagenu i elastyny aktywując odnowę skóry. Zwiększa jej elastyczność, zapobiega wiotczeniu, wygładza zmarszczki i opóźnia procesy starzenia. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odżywia i doskonale nawilża skórę.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy