Reklama

Reklama

Budżetowe, ale nie biedne: pięć pomysłów na bożonarodzeniowe obiady za grosze

Dwanaście wigilijnych potraw potrafi zmęczyć nasz żołądek i poważnie nadwyrężyć portfel. Nic dziwnego, że często ważnym kryterium poszukiwania przepisów na bożonarodzeniowy obiad jest cena. Nie przejmuj się jednak niskim kosztem – budżetowo nie oznacza biednie. Poznaj pięć pomysłów na świąteczne obiady, które nie kosztują wiele monet.

Kurczak pieczony na piwie oraz pieczone ziemniaki

Czas przyrządzenia: 2,5 h

Składniki

  • butelka piwa
  • kurczak
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 kg drobnych ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie:

Wymieszaj z olejem oregano, słodką, wędzoną i ostrą paprykę, i natrzyj powstałą marynatą kurczaka - także od wewnątrz. Jeżeli planujesz piec kurczaka na butelce - w pierwszej kolejności usuń naklejki z opakowania, a następnie dokładnie umyj szkło. Otwórz piwo, a kurczaka nasadź na butelkę tak, aby przez szyję wystawała butelka. Aby mieć pewność, że kurczak trzyma się butelki, możesz związać mu nóżki sznurkiem. Pamiętaj o ułożeniu ich na krzyż z przodu!

Reklama

Tak przygotowanego kurczaka postaw na foremce do pieczenia i zajmij się przygotowaniem ziemniaków. Masło wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, rozmarynem oraz  solą i pieprzem, a następnie natrzyj nimi ziemniaki. Umieść je w foremce do pieczenia.

Wstaw kurczaka na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Jeżeli w trakcie pieczenia piwo nie wylewa się na zewnątrz, pamiętaj o tym, aby co około 15 minut dosypywać do butelki odrobinę soli. Dzięki temu napój będzie oblewał mięso. W połowie pieczenia do piekarnika włóż także foremkę z ziemniakami. Po upieczeniu ziemniaku ułóż na półmisku, a na nich - kurczaka uprzednio zdjętego z butelki.

Prosty przepis na bigos

Czas przyrządzenia: 2 h

Składniki

  • 250 g boczku
  • 350 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • olej
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 400 ml wody
  • przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, kminek, majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzej olej. Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry i podsmaż. Następnie dodaj pokrojone na ćwiartki pieczarki i zostaw, aby się przyrumieniły. W międzyczasie wypłucz kapustę, aby nie była zbyt kwaśna i pokrój ją na mniejsze części. Tak przygotowaną dodaj do pozostałych składników wraz z przyprawami.

Całość zalej wodą. Gotuj około 1,5 godziny (im dłużej, tym lepiej), mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić kapusty.

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą gryczaną

Czas przyrządzenia: 2 h

Składniki

  • główka włoskiej kapusty
  • 3 szklanki kaszy gryczanej palonej, ugotowanej na sypko
  • 250 g świeżych grzybów, np. pieczarki, rydze, borowiki, kurki
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, garść posiekanej pietruszki
  • 500 ml bulionu

Przygotowanie:

Liście kapusty zdejmij ostrym nożem i sparz je we wrzątku. Pamiętaj także o wycięciu grubszych części nerwu, gdyż mogą utrudniać zawijanie. Posiekaj drobno cebulę, a grzyby oczyść i pokrój na drobniejsze kawałki. Najpierw na oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj grzyby i smaż dopóki nie odparują. Zdejmij patelnię z gazu, dodaj kaszę oraz przyprawy.

Powstały farsz przestudź, a następnie nakładaj na liście kapusty i ciasno zawijaj. Gołąbki ciasno ułóż w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku, wcześniej wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Gdy ułożysz ostatnią warstwę - przykryj pozostałymi liśćmi. Zalej potrawę bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz około godziny - aż do miękkości kapusty. 

Potrawę możesz podać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Polędwiczki z sosem w cieście francuskim

Czas przyrządzenia: 45 minut

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • słoik suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 200 g pieczarek
  • kubek śmietany 12%
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
  • olej do smażenia
  • dwie łyżki mleka

Przygotowanie:

Polędwiczki natrzeć solą i pieprzem, a następnie krótko obsmażyć i odstawić do wystygnięcia. Na patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory, posiekane pieczarki oraz sól, pieprz i rozmaryn. Dodać śmietanę i zagotować, a następnie odstawić na bok do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować sosem śmietanowo-pomidorowym, następnie położyć na obydwu kawałkach mięso i zawinąć jak roladę. Posmarować ciasto mlekiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyjąć, pokroić w plastry podawać.

Pieczone pierogi z rybnym nadzieniem

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego
  • 2 filety ulubionej ryby (np. sola, dorsz)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczka majeranku, sól, pieprz
  • dwie łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę umyj, a następnie wraz cebulą pokrój na drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim warzywa. Następnie zalej wodą, a po zagotowaniu dodaj przyprawy oraz pokrojoną na drobne kawałki rybę - aby się ugotowała wystarczy dosłownie kilka minut. Po ostudzeniu warzywa oraz mięso wyjmujemy z bulionu i rozdrabniamy na masę.

Z ciasta drożdżowego wycinamy kółka i zawijamy farsz. Gotowe pierogi należy ułożyć na blaszce, posmarować mlekiem i piec w 200 stopniach około 20 minut - aż do zrumienienia.



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje