Reklama

Pierwsze święta na swoim. Proste przepisy na bożonarodzeniowe klasyki

Przygotowanie świąt to zadanie trudne i czasochłonne. Ci, którzy mają po raz pierwszy sami przyrządzić wszystkie potrawy, mogą poczuć się przytłoczeni ogromem pracy. Dlatego przedstawiamy wariacje na temat tradycyjnych świątecznych potraw w wersji uproszczonej.

Barszcz czerwony

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 litry bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz
  • ½ pęczka koperku

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy warzywa, następnie je kroimy. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Stawiamy na ogień bulion, dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki, a następnie podsmażone warzywa. Dodajemy fasolę, obrany ząbek czosnku oraz przyprawy.

Gdy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut. Na końcu dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i sok z cytryny. Śmietanę i koperek dodajemy tuż przed podaniem, do zupy rozlanej na talerze.

Reklama

Sałatka ze śledzia z jabłkami i ziemniakami

Składniki

  • 400 g ziemniaków sałatkowych
  • 500 g filetów śledziowych marynowanych
  • 4 jabłka
  • 250 g rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. W tym czasie oczyszczamy cebulę i kroimy na piórka i wrzucamy do miski na sałatkę, dodajemy umytą rukolę oraz pokrojone na kawałki marynowane śledzie. Obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki, a następnie na talarki i dorzucamy do sałatki. Na koniec dodajemy ostudzone ziemniaki. Całość pokrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oleju i musztardy dijon. Doprawiamy pieprzem i solą.

Dorsz na pierzynce z batatów

Składniki

  • 500 g filetu z dorsza
  • 3 duże bataty
  • 1 por
  • 3 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki mleka
  • Szczypta kurkumy
  • Szczypta słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Bataty obieramy i gotujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy, aż staną się całkowicie miękkie. Por drobno siekamy i podsmażamy. Odcedzamy wodę z batatów, wrzucamy podsmażonego pora, dolewamy mleka i blendujemy na gładką masę. Filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy z obydwu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy kurkumą i papryką. Wykładamy na talerz puree z batatów, na nie kładziemy kawałek dorsza.

Pierogi z grzybami i kapustą

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie

  • 1 litrowy słoik suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzyby myjemy, wrzucamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy je na noc, by zmiękły.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, równomiernie posypujemy ją solą. Na środku kopca robimy dziurkę i stopniowo wlewamy do niej wodę. Powoli mieszamy wodę z mąką, dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Wsadzamy je do miski, przykrywamy ją i odstawiamy na bok.

Grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, przelewamy do garnka i gotujemy. Do wywaru dodajemy pokrojoną marchewkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę gotujemy przez około 45 minut w oddzielnym garnku w 300 ml wody. W międzyczasie smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy kapusta zmięknie, dokładnie odciskamy z niej wodę. Odcedzamy również grzyby i marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki i siekamy je bardzo drobno. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Wałkujemy ciasto na placek grubości 1-2 mm. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy nadzienie łyżeczką. Sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Wyciągamy je łyżką durszlakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

Chlebek piernikowy

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 300 g miodu
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • Szczypta soli
  • Masło i mąka do posmarowania foremki

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego miodu i masła. Zdejmujemy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę oraz sól. Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy do nich ostudzone mleko. Miksujemy całość parę minut. Dodajemy jajko i miksujemy, aż masa zrobi się całkowicie gładka. Foremkę keksową smarujemy masłem i podsypujemy. Wypełniamy ją ciastem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

***

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Zobacz również:

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy