Reklama

Reklama

Fast foody w wersji fit – najlepsze przepisy

Przygotowanie dietetycznych potraw zajmuje mnóstwo czasu, a fast foody muszą być niezdrowe? To wcale nie musi być prawda. W ramach zbilansowanej diety wcale nie musisz rezygnować z uwielbianego jedzenia. Oto kilka przepisów na proste, szybkie potrawy w wersji fit.

Dietetyczna pizza

To jedno z najpopularniejszych dań typu fast food, którego najbardziej kalorycznym elementem jest ciasto i tłuste dodatki. Na szczęście łatwo możesz to zmienić, przygotowując bezglutenową fit pizzę. Jako bazę do ciasta przygotuj jedną dużą cukinię, migdały, parmezan i białko jaja. Wszystkie składniki zetrzyj na drobno i wymieszaj z białkiem. Gotową masę wylej na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut w 220 stopniach. Następnie odwróć ciasto, włóż z powrotem i odczekaj kilka minut. Wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie sosu, którym posmarujesz ciasto. Zamiast kupować gotowy przecier, przygotuj go samodzielnie, dodaj odrobinę czosnku i ulubionych przypraw, a następnie dokładnie zmiksuj całość i przy pomocy pędzelka rozsmaruj na cieście. Zamiast tłustych wędlin i serów przygotuj mozzarellę oraz podsmażoną pierś z kurczaka. Równomiernie rozłóż dodatki przekładając plasterkami mozzarelli. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i odczekaj kilkanaście minut.

Frytki z batatów

Reklama

Choć kojarzą się głównie z ociekającym tłuszczem, sztandarowym daniem fast foodowych restauracji, mogą też występować w wersji fit. Wystarczy, że zamiast smażyć na głębokim oleju przyrządzisz je w urządzeniu Philips Airfryer, które smaży powietrzem zamiast olejem. Dzięki zastosowaniu takiej technologii  jedzenie nadal jest pyszne, chrupiące na zewnątrz i soczyste w srodku.  Wykluczenie dodatkowego tłuszczu, obniża kaloryczność dania, ale nie ujmuje mu smaku! Kolejnym plusem takiego rozwiązania jest oszczędność czasu. Philips Airfryer dwa razy szybciej niż piekarnik przygotuje ulubione frytki ze słodkich ziemniaków. Jeszcze lepiej, jeśli zamiast zwykłych ziemniaków użyjesz batatów, które są doskonałym źródłem karotenoidów i cennych witamin i minerałów. Dodatkowa zaleta? Frytki z batatów są bardzo sycące, a nietypowy, słodki smak sprawia, że cieszą się coraz większą popularnością. Jeśli robisz frytki ciężko zaserwować je bez sosów. Przygotuj dip czosnkowy i paprykowy na bazie jogurtu. Ostry smak przełamie słodycz batatów, a unikając majonezu nie będziesz musiała liczyć kalorii przy każdym kęsie.

Pitna sałatka

Wielu dietetyków zaleca spożycie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Nie zawsze jednak masz czas, by przyrządzić sobie sałatkę, a jedzenie owoców w formie osobnego posiłku szybko może się znudzić. Co możesz zrobić, by nie ulec rutynie i nie rezygnować z dziennej dawki witamin? Tu z pomocą przychodzą domowe, wyciskane soki owocowo-warzywne. Dzięki wyciskarce możesz wykorzystać różnorodne owoce i warzywa, według własnych preferencji i zabrać ze sobą napój w szczelnym kubku lub butelce. Ilość opcji sprawi, że taki "posiłek" nigdy ci się nie znudzi!

Na co powinnaś zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia? Najważniejszym kryterium powinien być typ sprzętu. Nie sięgaj po sokowirówkę. Zamiast tego zdecyduj się na zakup wyciskarki wolnoobrotowej. Dzięki tłoczeniu soku na zimno, owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, przez co napój jest zawiera mnóstwo cennych witamin i błonnika. Sprawdź, czy wybrane przez ciebie urządzenie posiada odpowiednio duży otwór. W wyciskarce Philips HR1889/70 bez problemu zmieścisz całe owoce i warzywa, bez konieczności ich krojenia. Jeśli zamierzasz często używać sprzętu do produkcji własnych soków, nie bez znaczenia będzie również łatwość jego czyszczenia. W przypadku wspomnianego urządzenia ręczne umycie zajmie ci zaledwie 90 sekund. Dla bardziej leniwych istnieje możliwość włożenia wszystkich odłączanych elementów do zmywarki, co jeszcze bardziej ułatwi ten proces.


Słodka przekąska

Czekoladowe muffinki kojarzą ci się z kaloryczną bombą? Nic bardziej mylnego. Te pyszne ciasteczka można przyrządzić również w wersji dietetycznej. Wystarczy, że zamiast mąki użyjesz otrębów, wykluczysz cukier na rzecz stewii, a masło zastąpisz odrobiną roślinnego tłuszczu. Otręby mieszasz z olejem kokosowym, mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, odtłuszczonym serkiem twarogowym i stewią. Dodajesz dwie łyżki kakao, szczyptę cynamonu, żółtko jaja, szklankę mleka sojowego oraz drobno posiekane migdały i dokładnie miksujesz. Trzy białka jaja kurzego ubijasz na pianę, a następnie łączysz z ciastem. Masę umieszczasz w foremkach i pieczesz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.


  Artykuł powstał we współpracy z marką Philips.