Reklama

Reklama

Skarby lokalnych wód

Obiady, które zachwycą gości. Wystarczy 30 minut

Czasami, nawet gdy goście zapowiedzieli się z wizytą dużo wcześniej, po prostu nie ma czasu na to, by spędzić cały dzień w kuchni. Wtedy przydają się szybkie i proste, ale jednak wykwintne i nowoczesne przepisy. Jak zrobić wrażenie na gościach, nie spędzając w kuchni dłużej niż 30 minut? Przedstawiamy trzy propozycje obiadów.

Pstrąg jest rybą żyjącą wyłącznie w czystych wodach, dlatego, nawet jeśli pochodzi z akwakultury, czyli hodowli, musi mieć zapewnione bardzo dobre warunki. Dzięki temu nie musimy się obawiać jedzenia tej ryby - z pewnością jest zdrowa, a jej mięso nie zawiera metali ciężkich - podaje Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych. Warto również wiedzieć, że takie hodowle nie obciążają środowiska naturalnego, co w dzisiejszych czasach jest bardzo istotne. Pstrąga przyrządzimy błyskawicznie i podamy w nowoczesnym stylu.

Składniki

  • 4 pstrągi
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 g szpinaku baby
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Pstrąga przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie myjemy warzywa i zioła.  Siekamy natkę pietruszki, a cytrynę i obrane ząbki czosnku kroimy w plastry. Mieszamy pietruszkę i czosnek z masłem, skrapiamy cytryną i solimy odrobinę, a następnie nadziewamy wyjęte z lodówki pstrągi. Układamy ryby na ruszcie posmarowanym olejem, obok kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Na koniec kładziemy na rybach gałązki świeżego rozmarynu i plastry cytryny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i liśćmi szpinaku baby.

Reklama

Dynia makaronowa all'arrabbiata

Dynia makaronowa jest niesamowitym warzywem - po upieczeniu przypomina makaron i z powodzeniem może go zastąpić w daniach. Taki obiad jest nie tylko wykwintny i niebanalny, ale również lekkostrawny. Dynię co prawda należy upiec w piekarniku, ale praca nad sosem i wyjęciem miąższu z dyni zajmie nie więcej niż pół godziny.

Składniki

  • 2 dynie makaronowe
  • 500 ml passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 1 gałązka świeżego oregano (lub szczypta suszonego)
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g parmezanu
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Dynie makaronowe kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Obydwie części skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, następie wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Ostrą papryczkę przecinamy na pół, usuwamy z niej pestki. Siekamy drobno papryczkę i czosnek, następnie wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Po 30 sekundach zalewamy passatą (lub pomidorami z puszki) i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. W tym czasie siekamy oregano i dorzucamy je do sosu. Gotujemy jeszcze parę minut. Wyciągamy dynię z piekarnika i skrobiemy widelcem, zaczynając od środka - wokół aż do samej skórki, tak by powstały długie pasma "makaronu". Układamy je na talerzach, polewamy sosem i ścieramy na wierzch parmezan.

Karp w panierce

Karpia większość z nas jada wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Tymczasem warto po niego sięgać częściej, ryba ta może być bardzo zdrowa, pod warunkiem oczywiście, że pochodzi ze sprawdzonej hodowli. Dobrze odżywiany karp nie powinien być szczególnie tłusty. Warto zwrócić też uwagę na jego skrzela - jeśli są szaro-różowe, to znaczy, że ryba pływała w niedotlenionej wodzie.

Składniki

  • 500 g dzwonków z karpia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cytryna
  • Kilka listków pietruszki
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól i pieprz

Myjemy karpia i doprawiamy go solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Wsadzamy do lodówki na 15 minut. Wbijamy jajka na talerzyk i roztrzepujemy widelcem, by połączyć białko z żółtkiem. Na drugi talerzyk wsypujemy mąkę, na trzeci - bułkę tartą. Wyciągamy rybę z lodówki i panierujemy dzwonki z obydwu stron, zaczynając od mąki, następnie moczymy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane i smażymy na nim rybę. Podajemy z pietruszką i cytryną.

Artykuł z ekspozycją

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje