Słodkie stoły
ŚLUB - GALERIE | Środa, 5 marca 2014 (15:44)
"Słodki stół", "sweet tables", "candy bar" to nazwy urokliwych zakątków słodkości przygotowanych na specjalne okazje. Pomysł na ekspozycję słodkości tak, aby cieszyły nie tyko podniebienie ale i oko, jak zwykle przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych.
Mają one za zadanie cieszyć gości ciekawym podaniem i możliwością uraczenia się pojedynczymi smakołykami, wybierając te, które lubimy najbardziej.
W przypadku wyboru słodkiego stołu na wesele - ważne by był spójny z tematem wesela i pasował do całości kolorem i charakterem.
Słodkie stoły można przygotować z ogólnie dostępnych ciastek, galaretek, muffinów, cupcaków, lizaków czy żelków. Kluczem sukcesu jest jego aranżacja.
Słodkie stoły mogą być jednobarwne lub tematyczne.
Zwykle słodkie stoły nie zastępują tortu weselnego. W naszym tradycyjnym kraju rzadko kto rezygnuje z głównej atrakcji wesela - krojenia przez Parę Młodą tortu weselnego.
Stoły te to ogromna radość dla dzieci. Smacznie wyglądające lizaki czy żelki przyciągają dzieci jak magnes.
Można też przypisać im jeszcze jedną cechę - oderwani na chwilę od stołu weselnego, smakując pyszności możemy prowadzić słodkie tete a tete.
Tekst i zdjęcia: Słodkie stoły