Reklama
Ślub i wesele

FOOD BAR - smaczna niespodzianka dla weselnych gości

Wybór weselnego menu to jeden z podstawowych elementów przygotowań.

Każda para z jednej strony kieruje się własnymi upodobaniami, z drugiej stara się uwzględnić preferencje gości. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się połączenie tradycji z nowoczesnością, bo w przyjęciu najczęściej biorą udział reprezentanci różnych pokoleń, bardziej i mniej konserwatywni. Stworzenie menu, które przypadnie do gustu wszystkim weselnikom, to nie lada wyzwanie. Młodym parom, chcącym zaskoczyć swoich gości serwowanymi na weselu daniami, gorąco polecam przygotowanie tematycznych food barów. 

 Atrakcja inna niż wszystkie

Czymś na kształt coraz bardziej popularnych dzisiaj food barów jest organizowany na wielu weselach tzw. stół staropolski czy stół z wiejskim jadłem. To specjalnie zaaranżowane w sali weselnej miejsce, gdzie goście mogą spróbować wiejskich wędlin, smalcu, kiełbasy, ogórków czy pierogów i często też innych produktów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzą państwo młodzi lub w którym organizowane jest wesele.

Reklama

Dzisiaj na eleganckich przyjęciach znacznie częściej niż staropolskie stoły organizuję food bary tematyczne bądź tzw. strefy finger food. Food bar to w wolnym tłumaczeniu stół tematyczny, stacja kulinarna, w której obowiązują małe porcje proponowanych dań, idealne do ręki i na jeden kęs (finger food). Jeśli chodzi o temat danej stacji czy stołu, to możliwości są w zasadzie nieograniczone. Wszystko zależy od preferencji Państwa Młodych.

Jeśli kochają słodycze albo spodziewają się wielu dzieci na weselu, w ramach przyjęcia organizujemy kolorowy i słodki candy bar; jeśli uwielbiają kuchnię włoską, francuską albo tajską - proponowanymi w food barze potrawami nawiązujemy do potraw charakterystycznych dla danego kraju.

 Okazja czyni cuda

Food bary oferujące dania charakterystyczne dla danych zakątków świata bardzo często pojawiają się na weselach organizowanych przez Pary mieszane narodowościowo, np. polsko-włoskie, polsko-hiszpańskie czy polsko-brytyjskie. Ich goście pochodzą z dwóch różnych państw, więc niejeden z nich sięgnie po coś, co zna i lubi.  Dania oferowane w food barze są nie tylko smakowite, ale też atrakcyjnie podane. Można wykazać się tu niezwykłą kreatywnością i pomysłowością.

Na kilku przygotowanych przeze mnie imprezach świetnie sprawdziły się też stacje naleśnikowe - podawane na słodko lub z wytrawnymi dodatkami, w zależności od życzenia gości. Przez pewien czas prawdziwym hitem były sushi bary, które trafiają w gust coraz większej liczby uczestników wesel. Polacy bardzo lubią potrawy kuchni włoskiej, dlatego ciekawą i ostatnio często wykorzystywaną propozycją jest Pasta Bar, czyli miejsce, gdzie serwowane są różnego rodzaju makarony wraz z sosami i dodatkami do wyboru. Na przyjęciach z motywem francuskim pojawiają się stoły serowe, na których miłośnicy tych francuskich specjałów znajdą coś dla siebie. Prawdziwy zachwyt potrafi wzbudzić niezwykły tort serowy. 

Food bar to doskonały pomysł na zapewnienie weselnikom dodatkowej atrakcji, a nierzadko również stworzenie im okazji do spróbowania potraw, których dotąd nie degustowali. Ponadto sposób serwowania tych dań sprawia, że nikt nie czuje się zmuszony do jedzenia czegoś, na co nie ma ochoty.

 

MAGAZYN WESELE / Tekst: Katarzyna Gajek

Magazyn Wesele
Dowiedz się więcej na temat: wesele
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy