Ślub i wesele

Hefra Wedding - jakie zasady savoir vivre’u obowiązują nas przy weselnym stole?

Ślub i przyjęcie weselne to wyjątkowo podniosłe wydarzenia. Z tego powodu ubieramy się elegancko i stosownie do sytuacji – zazwyczaj wedle zasad dress codu black tie. Weselny stół, do którego zapraszają nas młodzi, jest szykownie zastawiony, warto więc znać obowiązujące przy nim zasady etykiety.

Po pierwsze serwetka  

Reklama

Położona na talerzu lub z lewej strony serwetka, służy do zabezpieczenia odzieży przed poplamieniem. Zasiadając do stołu, warto od razu położyć ją na kolanach. Po skończonym posiłku należy otrzeć serwetką kąciki ust i odłożyć po prawej stronie talerza. Niestosowne jednak będzie zatkniecie jej pod szyją.  

Odpowiednie sztućce  

Na stole z pewnością znajdziemy kilka rodzajów sztućców oraz kieliszki i szklanki do wody czy soku. Nie należy jednak przejmować się, gdy nie jesteśmy pewni, który widelec służy, do jakiej potrawy. W tym przypadku warto pamiętać o najprostszej zasadzie i zawsze używać sztućców, które znajduję się najdalej od talerza. Obsługa kelnerska, serwująca dania podczas wesela z pewnością doniesie lub wymieni brakujące sztućce. Choć klasyczne sztućce takie, jak nóż i widelec, spokojnie nadadzą się do jedzenia większości przystawek i dań głównych, na stole niekiedy znajdziemy również specjalne sztućce serwingowe do sałatek, czy przystawek. Sztućce zwane są sztućcami środka stołu i są większe od tych, które znajdują się przy nakryciu, aby łatwiej nabierało się potrawy. 

Jeśli zaś podczas wieczoru serwowane będą steki, do jego pokrojenia otrzymamy specjalny nóż z bardzo ostrą, ząbkowaną krawędzią. Nie każdy ma także świadomość, że nie ma uniwersalnej łyżki do zupy. Jeśli podana zostanie nam zupa krem, powinniśmy zjeść ją łyżkę z okrągłym czerpakiem, a jeśli w zupie będzie makaron, ryż lub drobne warzywa, wówczas otrzymamy podłużną łyżkę.

Koszyk z chlebem

Na stole zazwyczaj znajduje się koszyk z pieczywem. Warto wiedzieć, że etykieta nakazuje, by chleb łamać, zamiast go kroić. Zwyczaj ten wywodzi się z religii chrześcijańskiej, gdyż chleb symbolizuje ciało Chrystusa. Podany zostanie również specjalny nóż do masła. Będzie miał on tępą krawędź i nieco większą powierzchnię do smarowania, niż ten standardowy.

Kieliszki i szklanki  

Ponieważ większość ludzi jest praworęczna, kieliszki i szklanki znajdują się po prawej stronie talerza. Na stole zazwyczaj znajduje się kieliszek do wina, szampana oraz kieliszek lub szklanka do wody. Przy nakryciu może znaleźć się również kieliszek do sherry - o ile zupa jest pierwszym daniem, a wcześniej nie podano aperitifu. Warto pamiętać, że sherry jest jedynym alkoholem, który może być serwowany do zupy.  

Wszystko o toaście 

Toast należy wznosić po daniu głównym, przed podaniem deseru. Należy jednak upewnić się, że wszyscy goście zdążyli zjeść. Wznoszenie toastu podczas jedzenia, zwłaszcza dań ciepłych, jest niestosowne oraz irytujące, co może wpłynąć na atmosferę przyjęcia. Toastu nie należy wznosić wódką, a szampanem lub winem. Przed wygłoszeniem mowy poprośmy gości o chwilę ciszy, ale w żadnym wypadku nie stukajmy nożem o kieliszek. Pierwszy i honorowy toast należy do gospodarza wieczoru - w tym przypadku ojca panny młodej lub rodziców. 

Tradycja tortu weselnego

Tort weselny to nieodzowny element przyjęcia. Warto znać jednak jego historię. Samo słowo "tort" pochodzi z języka włoskiego, a dokładniej od słowa "torta", które oznacza ciasto. To właśnie we Włoszech serwowano słodkie placki, przekładane masą migdałową podczas uroczystych przyjęć. Do Polski zwyczaj najprawdopodobniej przybył wraz z włoską królową Boną, która poślubiła króla Zygmunta Starego. Podobnie, jak w polskiej tradycji, parze młodej ofiarowywało się chleb lub właśnie słodkie ciasto, które miało symbolizować dostatek i dobre, słodkie życie, którym dzielono się z zaproszonymi gośćmi. Według zasad etykiety, tort należy serwować przed oczepinami, a jego krojenie inicjuje pan młody, który podaje pierwszy kawałek ukochanej.