Reklama

Reklama

Smaczna Wielkanoc

Sałatki z wędlinami. Zdziwisz się, co przygotujesz z ich użyciem. Pycha!

Tradycyjna sałatka wielkanocna z wędliną i jarzynami wielu z nas zdążyła się już opatrzyć, a nawet sprzykrzyć. Nie oznacza to jednak, że nie da się jej odczarować. Przeciwnie! Wystarczy tylko, że zaserwujemy ją w odświeżonym i nieco atrakcyjniejszym wydaniu. Nasze szybkie, proste i smaczne przepisy są najlepszym przykładem, że sałatka z wędliną nie musi być nudna!

Sałatka z brokułem, szynką wędzoną, rzodkwią i sosem czosnkowym

Ugotowane ziemniaki, marchewka, pietruszka, kiszony ogórek, cebula, połączone majonezem, często z dodatkiem szynki, jajka na twardo czy pokrojonego jabłka: tradycyjna sałatka jarzynowa to danie, które gości na stole w prawie każdym polskim domu. Rodzinne przepisy przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie, a już szczególnie nie wyobrażamy sobie bez niej świąt. Jednak nawet najbardziej lubiana receptura potrafi nam się po pewnym czasie odrobinę znudzić. Na szczęście sałatka jarzynowa na to do siebie, że możemy ją na rozmaite sposoby modyfikować, osiągając w ten sposób całkiem nowy, oryginalny smak. Dodatek innego rodzaju wędliny, słodkiego akcentu w postaci ananasa bądź brzoskwini, czy też wyrazistej rukoli nadadzą jej całkiem nowego wyrazu. Oto nasze propozycje przepisów, dzięki którym na nowo odkryjecie pyszne sałatki.

Reklama

Sałatkę z brokułem, szynką wędzoną, kukurydzą, rzodkiewką, jabłkiem i sosem czosnkowym polubią z pewnością miłośnicy bardziej tradycyjnych smaków. Stanowi ona ciekawą odmianę dla klasycznej, doskonale znanej sałatki jarzynowej. Dodatek ananasów wnosi do niej nieco słodyczy, a jabłko nadaje całej kompozycji odświeżającej kwaskowości. Rzodkiewka podkręca na koniec wszystkie smaki,  a wyrazisty smak wędzonej szynki Naturrino marki Sokołów doskonale dopełni całości. Owszem, sporo się tu dzieje, ale dzięki temu nie jest mdło i przewidywalnie.

W takim wydaniu gotowany brokuł, sos czosnkowy i szynka wędzona nabierają zupełnie innego charakteru - po kolejne kęsy po prostu chce się sięgać! My za tą sałatką wprost przepadamy. Jest uniwersalna, łatwa w przygotowaniu i - co najważniejsze - sprawdzi się zarówno w okresie świątecznym, jak i na co dzień, jako samodzielna przekąska czy jako dodatek do innych dań.

Składniki

  • świeży brokuł
  • szynka wędzona Sokołów Naturrino (dwa opakowania),
  • kukurydza konserwowa (jedna puszka),
  • plastry ananasa (jedna puszka),
  • jedno kwaśne jabłko,
  • cztery rzodkiewki,
  • trzy ząbki czosnku,
  • natka pietruszki (jeden pęczek),
  • jogurt naturalny (200 g),
  • majonez,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1.  Zagotowujemy wodę. Gdy zaczyna wrzeć, dodajemy do niej odrobinę soli.
  2. Brokuł płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy w różyczki. Łodygę odrzucamy. Poporcjowany brokuł wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 min.).
  3. Przygotowujemy resztę składników: szynkę wędzoną Sokołów Naturrino kroimy w cienkie paski, plastry ananasa odsączamy z zalewy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Jabłko i rzodkiewki płuczemy i również kroimy w kostkę.
  4. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy w misce z dwiema łyżeczkami majonezu. Doprawiamy do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu, szczyptą cukru.
  5. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę do miski z jogurtem, majonezem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstały sos czosnkowy odstawiamy na chwilę do lodówki.
  6. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy, a następnie mieszamy z posiekanymi wcześniej składnikami: szynką, ananasem, jabłkiem i rzodkiewką.
  7. Gdy brokuł ugotuje się, wyciągamy go na talerz wyłożony kilkoma warstwami ręcznika papierowego. Pozwalamy mu ostygnąć i obcieknąć. W tym czasie siekamy dokładnie opłukaną zawczasu natkę pietruszki.
  8. Ostudzony brokuł dodajemy do wymieszanych wcześniej składników, polewamy obficie schłodzonym sosem czosnkowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy. Bon appétit!

Błyskawiczna sałatka z jajkiem, pomidorkami i szynką wędzoną

Jeśli chcecie zjeść smacznie, a zarazem świeżo i treściwie, to nasza ekspresowa sałatka z jajkiem, szynką wędzoną, dwoma gatunkami sałat, cebulą czerwoną, kiełkami i pomidorkami koktajlowymi z pewnością przypadnie wam do gustu. Aby ją zrobić, nie trzeba wcale wiele zachodu. Wystarczy tylko, że ugotujecie na twardo kilka jajek, a następnie podacie je razem z innymi składnikami, pokrojonymi tak, jak wam najwygodniej.

Wszystkie smaki łączą tutaj w całość bardzo proste produkty - oliwa z oliwek i ocet jabłkowy - którymi trzeba tylko skropić talerz przed podaniem. Nasza sałatka sprawdzi się jako szybkie drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet sycący posiłek, którym można się błyskawicznie pokrzepić w ciągu dnia. Gotowane jajka i plastry wędzonej szynki pozwolą wam z pewnością zaspokoić apetyt na długi czas. Wędzona szynka Naturrino gwarantuje dobry, krótki skład i autentyczny smak, niepodkręcony sztucznymi konserwantami.

Składniki

  • cztery jaja,
  • szynka wędzona Sokołów Naturrino (jedno opakowanie),
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • mała cebula czerwona,
  • endywia (sałata fryzowana zielona),
  • cykoria sałatowa (radicchio),
  • kiełki rzodkiewki,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet jabłkowy,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól gruboziarnista.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, uważając, aby nie gotować ich zbyt długo (wówczas żółtko może nieapetycznie zszarzeć).
  2. Szynkę wędzoną Sokołów Naturrino kroimy w kwadraciki o bokach o długości 2 cm.
  3. Sałatę endywię i cykorię płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odsączamy i rwiemy na kawałki różnej wielkości. Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy z wierzchniej łupiny i kroimy w piórka. Kiełki płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy, aby obeschły, a następnie mieszamy w misce z pomidorkami i cebulą.
  4. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki.
  5. Poszarpane liście sałaty układamy na głębokim talerzu. Na nie wysypujemy wymieszane wcześniej pomidorki, kiełki i cebulę. Na koniec na talerzu układamy ugotowane i pokrojone jajka oraz kawałki wędzonej szynki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i odrobiną octu jabłkowego. Doprawiamy gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy.

Lekka sałatka z brzoskwinią, serem, szynką wędzoną i miodowym winegretem

Nasza sałatka z brzoskwinią, mozzarellą lub kozim serem, rukolą, szynką wędzoną i miodowym sosem vinaigrette to znakomita propozycja dla wszystkich wielbicieli francuskich smaków. Jest lekka i odświeżająca, ale nie znaczy to, że po jej zjedzeniu wciąż będziecie głodni. Bynajmniej! Szynka wędzona, kozi ser i treściwy, gęsty sos są w stanie odegnać uczucie głodu na długi czas. Zwłaszcza jeśli będziecie ją jeść z francuską bagietką (dla najlepszego efektu warto ją natrzeć świeżo obranym czosnkiem i podgrzać w piekarniku w 120-150 stopniach Celsjusza) lub z przygotowanymi na patelni pszennymi tostami.

Składniki

  • dwie duże brzoskwinie lub trzy morele,
  • szynka wędzona Sokołów Naturrino (jedno opakowanie),
  • mozzarella lub ser kozi (150 g),
  • rukola (50 g),
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny,
  • miód (najlepszy będzie wielokwiatowy),
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie lub morele płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki. Mozarellę odsączamy z zalewy, a jeśli używamy sera koziego - rozdrabniamy go w dłoniach, dzieląc go na niewielkie kawałki. Listki rukoli płuczemy pod wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
  2. Szynkę wędzoną Sokołów Naturrino kroimy w kwadraciki o boku o długości 2 cm.
  3. Przygotowujemy sos vinaigrette: trzy łyżki oliwy z oliwek mieszamy intensywnie, najlepiej za pomocą trzepaczki, z jedną łyżką octu i jedną łyżeczką miodu. Całość doprawiamy do smaku solą gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem i raz jeszcze dokładnie mieszamy, tak długo, aż wszystkie składniki nie stworzą sosu o jednolitej konsystencji.
  4. Brzoskwinie (lub morele) mieszamy z szynką i liśćmi rukoli, a następnie obsypujemyserem. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sos vinaigrette. Et voilà! Smacznego!

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów.

materiały promocyjne

Reklama