Reklama

Reklama

Świąteczna wędlina. Jak rozpoznać tę najlepszej jakości?

Obok żurku, sałatki jarzynowej i jajek na twardo, na wielkanocnym stole znajdziemy całą gamę wędlin. Najczęściej goszczą na nim wiejska kiełbasa, plastry pieczonego ze śliwką schabu, różne rodzaje szynek oraz pasztet. Podczas przedświątecznych zakupów warto zwrócić uwagę na jakość produktów, jakie wybieramy. Podpowiadamy, po czym poznać wędlinę dobrej jakości i czym kierować się podczas zakupów.

Czytaj skład

Podstawową zasadą, której powinniśmy przestrzegać na każdych zakupach, jest czytanie składów. Bez względu na to, czy kupujesz żywność, kosmetyki czy ubrania - popracuj nad wyrobieniem tego nawyku. Patrzysz na etykietę i nie wiesz na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na długość listy wymienianych składników.

Reklama

Wędliny dobrej jakości będą miały czysty, krótki skład, próżno w nich szukać wzmacniaczy smaku (glutaminian sodu) czy fosforanów. Jeżeli skład wybranego przez ciebie produktu swoją długością przypomina opisy przyrody w lekturach szkolnych - odłóż go na półkę. Warto wiedzieć, że o wgląd w skład produktu możesz poprosić także na stoisku z wędlinami krojonymi! Nie zapominaj, że nie każdy dodatek jest zbędny - przykładowo glukoza jest potrzebna w wędlinach peklowanych. Unikaj jednak dużych ilości soli, fosforanów czy saletry. Zwróć uwagę na ilość gramów mięsa jaka została wykorzystana do produkcji 100 gramów produktu. Dobre jakościowo wędliny znajdziemy m.in. z linii Naturrino Sokołów. Są nie tylko delikatnie przyprawione, ale i przygotowane z najwyższą dbałością o jakość i bezpieczeństwo. Na świąteczny stół warto wybrać choćby szynkę wędzoną i schab wędzony.

Oceń wygląd

Oprócz lektury składu warto także uważnie obejrzeć wędlinę, którą kupujemy. O jej wysokiej jakości świadczy naturalna barwa, zachowana struktura mięsa czy nieregularny kształt. Ostatni punkt jest ważny zwłaszcza gdy wybieramy wędlinę w kawałku oraz produkty wędzone. Te ostatnie będą miały brązową, czasem brudzącą skórę. W przypadku wędlin pieczonych szary kolor mięsa nie powinien nas niepokoić. Nie świadczy to o zepsuciu, a raczej o czystym składzie. Kupujesz wędlinę paczkowaną? Uważnie przyjrzyj się opakowaniu! Jeżeli jest napuchnięte, może to oznaczać, że produkt był nieprawidłowo przechowywany, a przy transporcie doszło do przerwania ciągu chłodniczego.

Zaalarmować powinna także niejednolita struktura mięsa. Może to być oznaka ostrzykiwania wodą. Do spożycia nie nadają się także błyszczące i śliskie wędliny, omijaj szerokim łukiem także te złotawe. Taki kolor może być efektem użycia preparatu wędzarniczego.

Zwróć uwagę na producenta

Wybierając wędliny warto zwrócić uwagę na producenta. Znane przetwórstwa są najczęściej gwarantem tego, że podczas procesu produkcji zostały zachowane wszelkie procedury. Tak jest choćby z produktami z linii Naturrino marki Sokołów. Wędliny przygotowywane są naturalnymi metodami, jak m.in. wędzenie, pieczenie czy zapiekanie. Do ich użycia stosuje się mięso wysokiej jakości, producent nie używa sztucznych konserwantów, a mięso doprawione jest wyłącznie naturalnymi przyprawami.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Nie oszukujmy się - cena produktu ma znaczenie i często odzwierciedla jego jakość. Dobre wyroby mięsne powinny być odpowiednio droższe niż kilogram mięsa, z którego zostały przygotowane. Niższe koszty powinny nas zaalarmować i skłonić do uważniejszego przyjrzenia się produktowi.

Ważne jest także miejsce, w którym robisz zakupy. Zazwyczaj bezpieczniejszym wyborem są większe sklepy - przy częstych dostawach maleje ryzyko, że wędliny długo leżały w oczekiwaniu na sprzedaż. Zwróć także uwagę na termin przydatności do spożycia - jeżeli już minął, nie ryzykuj i nie próbuj go zjeść. O ile w przypadku wielu produktów spożywczych (np. jogurtu czy herbaty) lekkie przekroczenie sugerowanego terminu ważności nie powinno przynieść wielkiej szkody, o tyle w przypadku przeterminowanych wędlin możemy sobie bardzo poważnie zaszkodzić.

 

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje