Reklama

Reklama

Wędliny do sałatki, sałatka z wędliną – trzy inspiracje kulinarne

Sałatka z wędliną nie musi być nudna! Kolorowa i apetyczna, będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. Doskonale sprawdzi się również jako sposób na wykorzystanie pozostałego po świętach nadmiaru jedzenia. Oto trzy kulinarne inspiracje na „odczarowanie” tego pozornie mało interesującego dania.

Sałatka z szynką

Ta sałatka jest nie tylko zdrowa i efektownie się prezentuje, ale także bardzo łatwo ją przygotować. Świetna nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również na Wielkanoc. Niezwykle kolorowa, dzięki czemu ubarwi każdy stół i zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. Dużym autem sałatki z szynką jest tempo jej przyrządzenia, ponieważ 20 minut w zupełności wystarczy. Jeśli więc chcemy zaserwować coś barwnego, ale nie mamy za dużo czasu - trudno o lepszy wybór.

Reklama

Bazą tej sałatki jest oczywiście szynka. W przypadku wędlin nie warto iść na kompromisy, do jej przygotowania wybierzmy produkt z wysokiej jakości surowców, o czystym składzie, bez dodatku glutaminianu sodu czy fosforanów. Takie kryteria spełnia szynka wędzona Naturrino od Sokołowa, którą bez problemu kupimy w popularnych marketach w dwóch wersjach, w kawałkach oraz w plastrach. Do sałatki wygodniej będzie nam użyć drugiego wariantu. Oprócz 200 g wędzonej szynki Naturrino potrzebujemy 4-5 jajek ugotowanych na twardo, 8-10 plasterków sera żółtego, po dwie łyżki majonezu i kwaśnej śmietany (ewentualnie jogurtu), kilku ogórków kiszonych, czerwonej papryki oraz mniej więcej 150 g kukurydzy z puszki. Dodać można również garść siekanego szczypiorku. Ogórki kroimy w kosteczkę, a pozostałe składniki w krótkie paski, wszystko mieszamy w misce. Na dnie salaterki układamy sałatę (najbardziej efektownie prezentują się odmiany karbowane, np. botawia), na którą wykładamy wszystkie zmieszane wcześniej składniki. Proste, prawda? A sprawdzi się w każdej sytuacji!

Sałatka z wołowiną, pomidorami i rukolą

To idealny przepis na odświętne i treściwe danie. Najważniejszy jest tutaj zakup dobrej jakości wołowiny - gwarancją bezpieczeństwa mięsa jest wybranie sprawdzonego dostawcy. Wołowiny najlepiej szukać w ladach na stoiskach mięsnych w sieciach handlowych oraz sklepach sieci Sokołów. Wówczas mamy pewność, że zjemy produkt z najwyższej półki. Zdecydować się można na przykład na produkt z Linii Uczta Qulinarna - wołowina będzie wówczas soczysta, aromatyczna i krucha. Czyli dokładnie taka, jakiej potrzebujemy do naszej sałatki.

Kluczowe przy przyrządzaniu sałatki z wołowiną jest prawidłowe przygotowanie mięsa. Jak to zrobić? Wołowinę należy wyjąć z lodówki przed smażeniem, tak, by zdążyła się ogrzać do temperatury pokojowej. Gruby plaster wołowiny, np. rostbefu, antrykotu czy polędwicy, przyprawiamy pieprzem oraz ziołami, rozgrzewamy patelnię i smażymy z każdej strony przez około 2-3 minuty. Po skończeniu smażenia przekładamy mięso na deskę do krojenia, odczekujemy kilka minut i solimy. W dalszej kolejności zabieramy się za warzywa: rukolę i pomidory, które dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy i wrzucamy do miski. Do tego dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę i startą na tarce marchewkę. Na koniec dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Sałatka makaronowa z papryką i wędliną

Makaron to świetny dodatek do sałatek, z jednej strony sprawia, że danie jest bardziej sycące, z drugiej - smaczne. Dużym atutem tej sałatki jest bardzo prosty sposób przyrządzenia. Makaron, np. kokardki lub penne, gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i mieszamy, żeby się nie posklejał. Dwie papryki (jedna zielona, jedna czerwona), ser żółty (150 g) i szynkę (150 g) kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zamiast szynki możemy użyć również innej ulubionej wędliny, na przykład wędzonego schabu Naturrino w plastrach. Dodać można również trochę majonezu, kukurydzy oraz szczyptę soli i pieprzu. Następnie wszystko mieszamy, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i schładzamy. Sałatka jest niezwykle prosta do zrobienia, zawiera składniki, które każdy z nas zwykle ma w lodówce, a z pewnością przyozdobi każdy wielkanocny stół. Innymi słowy: nic prostszego!

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje