Reklama

Reklama

Wielkanocne dania dla niejadków, które nie wywrócą do góry nogami świątecznego menu

Święta to spore wyzwanie dla rodziców małych dzieci. Nie tylko trzeba przekonać malca, aby ubrał się elegancko, ale i dopilnować, by nie wybrudził się zaraz po podejściu do stołu. Prawdziwym wyzwaniem jest także nakarmienie pociechy tradycyjnymi potrawami. Pasztet, sałatka jarzynowa, jajka w majonezie mogą być dla malca atrakcyjne. Podpowiadamy jak podać świąteczne menu, aby dziecko zjadło wszystko ze smakiem.

Świąteczna sałatka dla niejadka

Nikt z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tradycyjnej jarzynowej sałatki, a wystarczy odrobina inwencji, aby chętnie zjedli ją także najmłodsi. Przygotowanie zacznij od ugotowania warzyw: cztery ziemniaki, dwie marchewki, korzeń pietruszki oraz pół bulwy selera ugotuj z liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Powstały bulion możesz zamrozić i wykorzystać później lub na jego bazie przygotować świąteczny żur. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj posiekanego i sparzonego pora, groszek zielony oraz pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszaj z ulubionym majonezem lub jogurtem naturalnym, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Starszym biesiadnikom wystarczy, że postawisz salaterkę na stole, a młodsi? Aby uatrakcyjnić danie, podziel sałatkę na małe porcje i zawiń je w plastry szynki. Warto wykorzystać wędlinę dobrej jakości, np. szynkę wędzoną Naturrino Sokołów w plastrach. Całą serię produktów Naturrino można rozpoznać po charakterystycznym zielonym listku na opakowaniu. Brak sztucznych konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu to tylko niektóre z zalet, które sprawiają, że możesz nakarmić malucha bez obaw.

Jajka w majonezie: jak je przyrządzić dla dziecka?

Na stole ze święconką nie może zabraknąć także jajek w majonezie. Ich klasyczna wersja to jajka ugotowane na twardo i obrane z łupin, podawane w majonezie z groszkiem. Twojego malucha to nie przekonuje? Wystarczy przygotować jajeczne zwierzątka, aby dzieci pałaszowały ze smakiem.

Myszka z jajka na twardo? Przekrój jajko wzdłuż, ułóż na talerzu białkiem do dołu, a na wierzch wyłóż majonez wymieszany ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym (możesz użyć rękawa cukierniczego, żeby nadać masie zgrabny kształt). Ułóż mysie uszy z plastrów rzodkiewki, a nos i oczy zrób z posiekanych marynowanych grzybków. Możesz także przygotować jajeczne kurczęta. Odetnij podstawę ugotowanego jajka i postaw je na talerzu. Zetnij "kapelusz" i nałóż majonez, po czym ponownie przykryj. Dziób zrobiony z czerwonej papryki oraz oczka z czarnych oliwek wetknij delikatnie w majonez. Pomysłów na majonezowo-jajeczne zwierzątka jest jeszcze więcej, możesz przygotować także świnki, zajączki czy biedronki.

Wielkanocny pasztet dla dzieci

Obowiązkową pozycją na desce wędlin jest pasztet. Dobrze smakuje podawany z chrzanem, sosem tatarskim czy ćwikłą. Jak sprawić, by polubiły go także dzieci? Przede wszystkim zadbaj o zakup produktu najwyżej jakości. Zwróć uwagę na skład - im krótszy tym lepiej. Poszukaj na półkach np. pasztetu Sokołów Naturrino, który ma czystą etykietę i bez problemu znajdziesz go w marketach. Wystarczy zawinąć go w ciasto francuskie, zapiec i pokroić na mniejsze porcje.  Aby uatrakcyjnić potrawę możesz dodać pieczarki, wcześniej posiekane i podsmażone z cebulką. Twoje dzieci nie lubią tego typu dodatków? Ułóż z ciasta ciekawy kształt, np. rybę lub zająca i tak zapiekaj. Chcesz uniknąć krojenia po przygotowaniu? Podziel pasztet na mniejsze porcje i każdą z nich owiń kawałkiem ciasta. Wierzch możesz posypać sezamem lub czarnuszką. Wystarczy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aby danie było gotowe.

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje