Święta to spore wyzwanie dla rodziców małych dzieci. Nie tylko trzeba przekonać malca, aby ubrał się elegancko, ale i dopilnować, by nie wybrudził się zaraz po podejściu do stołu. Prawdziwym wyzwaniem jest także nakarmienie pociechy tradycyjnymi potrawami. Pasztet, sałatka jarzynowa, jajka w majonezie mogą być dla malca atrakcyjne. Podpowiadamy jak podać świąteczne menu, aby dziecko zjadło wszystko ze smakiem.
Nikt z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tradycyjnej jarzynowej sałatki, a wystarczy odrobina inwencji, aby chętnie zjedli ją także najmłodsi. Przygotowanie zacznij od ugotowania warzyw: cztery ziemniaki, dwie marchewki, korzeń pietruszki oraz pół bulwy selera ugotuj z liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Powstały bulion możesz zamrozić i wykorzystać później lub na jego bazie przygotować świąteczny żur. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj posiekanego i sparzonego pora, groszek zielony oraz pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszaj z ulubionym majonezem lub jogurtem naturalnym, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Starszym biesiadnikom wystarczy, że postawisz salaterkę na stole, a młodsi? Aby uatrakcyjnić danie, podziel sałatkę na małe porcje i zawiń je w plastry szynki. Warto wykorzystać wędlinę dobrej jakości, np. szynkę wędzoną Naturrino Sokołów w plastrach. Całą serię produktów Naturrino można rozpoznać po charakterystycznym zielonym listku na opakowaniu. Brak sztucznych konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu to tylko niektóre z zalet, które sprawiają, że możesz nakarmić malucha bez obaw.
Na stole ze święconką nie może zabraknąć także jajek w majonezie. Ich klasyczna wersja to jajka ugotowane na twardo i obrane z łupin, podawane w majonezie z groszkiem. Twojego malucha to nie przekonuje? Wystarczy przygotować jajeczne zwierzątka, aby dzieci pałaszowały ze smakiem.
Myszka z jajka na twardo? Przekrój jajko wzdłuż, ułóż na talerzu białkiem do dołu, a na wierzch wyłóż majonez wymieszany ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym (możesz użyć rękawa cukierniczego, żeby nadać masie zgrabny kształt). Ułóż mysie uszy z plastrów rzodkiewki, a nos i oczy zrób z posiekanych marynowanych grzybków. Możesz także przygotować jajeczne kurczęta. Odetnij podstawę ugotowanego jajka i postaw je na talerzu. Zetnij "kapelusz" i nałóż majonez, po czym ponownie przykryj. Dziób zrobiony z czerwonej papryki oraz oczka z czarnych oliwek wetknij delikatnie w majonez. Pomysłów na majonezowo-jajeczne zwierzątka jest jeszcze więcej, możesz przygotować także świnki, zajączki czy biedronki.
Obowiązkową pozycją na desce wędlin jest pasztet. Dobrze smakuje podawany z chrzanem, sosem tatarskim czy ćwikłą. Jak sprawić, by polubiły go także dzieci? Przede wszystkim zadbaj o zakup produktu najwyżej jakości. Zwróć uwagę na skład - im krótszy tym lepiej. Poszukaj na półkach np. pasztetu Sokołów Naturrino, który ma czystą etykietę i bez problemu znajdziesz go w marketach. Wystarczy zawinąć go w ciasto francuskie, zapiec i pokroić na mniejsze porcje. Aby uatrakcyjnić potrawę możesz dodać pieczarki, wcześniej posiekane i podsmażone z cebulką. Twoje dzieci nie lubią tego typu dodatków? Ułóż z ciasta ciekawy kształt, np. rybę lub zająca i tak zapiekaj. Chcesz uniknąć krojenia po przygotowaniu? Podziel pasztet na mniejsze porcje i każdą z nich owiń kawałkiem ciasta. Wierzch możesz posypać sezamem lub czarnuszką. Wystarczy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aby danie było gotowe.
Artykuł z ekspozycją partnera