Reklama

Ranking warzyw i owoców, po które warto sięgać najczęściej

Warzywa i owoce to samo zdrowie. Stanowią bowiem niezwykle wartościowe źródło błonnika, witamin, antyoksydantów i makroelementów, których nasz organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania. Sprawdziliśmy więc, które z popularnych w naszym kraju warzyw i owoców warto spożywać najczęściej.

Marchew

To niewątpliwie jedno z najzdrowszych, a zarazem najbardziej niedocenianych warzyw. A to dlatego, że jest cennym źródłem beta-karotenu i posiada udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Szacuje się, że już tylko jedna szklanka przecieru z marchwi zaspokaja ponad 400 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A, która wpływa pozytywnie na kondycję naszych oczu. Retinoidy, do których należy właśnie witamina A, chronią ludzki wzrok przed tzw. "kurzą ślepotą" (zwaną też ślepotą zmierzchową) - schorzeniem polegającym na obniżeniu ostrości widzenia po zmroku.

Reklama

Marchew powinniśmy jadać przede wszystkim na surowo, bo właśnie w tej postaci wszystkie zawarte w niej substancje odżywcze pozostają nienaruszone (część z nich ulega degradacji lub rozpadowi w wyższych temperaturach). Należy jednocześnie pamiętać, że po ugotowaniu bywa ona tucząca - wskutek obróbki termicznej rośnie bowiem znacząco jej indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie odpowiada nam surowa postać marchewki, warto użyć jej do przygotowania doskonałego w smaku koktajlu - jako baza do takich płynnych posiłków, marchew sprawdza się idealnie, nadając całości delikatnej struktury. Warto jednak pamiętać, że - by taki koktajl był naprawdę zdrowy i świeży przez dłuższy czas - należy użyć do jego sporządzenia urządzenia, które nie tylko poradzi sobie ze zwartą strukturą tego warzywa, ale też zapobiegnie utracie cennych składników, zawartych w marchewce. Z rozwiązaniem problemu ich utleniania przychodzi holenderski producent, którego blender próżniowy Philips HR3752/00 pozwoli na stworzenie dowolnej kompozycji koktajlowej, której elementy odżywcze na długo pozostaną nienaruszone!

To jednak nie koniec cudownych właściwości marchwi: zawarta w niej witamina A może również poprawić wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci. Docenią ją zatem wszystkie osoby, które pragną przyspieszyć swój metabolizm i skutecznie zadbać o własny wygląd.


Szpinak

Ze względu na jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm, można go śmiało uznać za tzw. superfood. Już bowiem jedna, 30-gramowa porcja surowych liści szpinaku (mieszczących się w zwykłej szklance) zaspokaja ponad 50 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę A i niemal 100 proc. zapotrzebowania na kolejny istotny składnik pokarmowy - witaminę K.

To oczywiście nie wszystko. Szpinak stanowi też nieocenione źródło luteiny i wielu istotnych antyoksydantów wpływających pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, a do tego obniżających ryzyko występowania chorób nowotworowych czy chorób serca. Liście szpinaku, spożywane na surowo, przyspieszają także metabolizm organizmu, pomagając w spalaniu tkanki tłuszczowej, co docenią z pewnością osoby zainteresowane obniżeniem masy swego ciała.

Fasola

Na całym świecie znajdziemy obecnie ok. 100 gatunków i blisko 400 szczepów fasoli, które różnią się między sobą wyglądem, smakiem i wielkością. To, co je łączy, to ich niezwykłe właściwości odżywcze - w fasolowych ziarnach znajdziemy bowiem m.in. duże ilości białka, skrobi, witamin z grupy B, błonnika, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, cynku, magnezu, miedzi, kwasu foliowego, witamin A, D i K oraz antyoksydantów.

Trudno zatem nie uznać fasoli za jeszcze jeden superfood na naszej liście. Nie ma w tym naprawdę żadnej przesady: składniki zawarte w jej ziarnach chronią kości, układ nerwowy, odpornościowy i sercowo-naczyniowy, poprawiają wygląd i kondycję skóry czy włosów, wzmacniają stawy i mięśnie, a także dostarczają witamin, które - zwłaszcza w czasie jesienno-zimowej szarugi - są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Grejpfrut

Uważany za jeden z najzdrowszych cytrusów, grejpfrut zapobiega występowaniu kamicy nerkowej i przyczynia się do spadku stężenia tzw. złego cholesterolu w organizmie. Ale to przecież nie wszystko! To właśnie grejpfruty wykazują zdolność obniżania insulinooporności, czyli niewrażliwości organizmu na insulinę - hormon odpowiadający przede wszystkim za utrzymanie właściwej zawartości cukru we krwi.

Trudno doprawdy o inny owoc, który byłby w stanie równie skutecznie przyspieszać metabolizm ludzkiego organizmu. Ocenia się, że spożywanie kilku grejpfrutów tygodniowo znacząco usprawnia pracę układu trawiennego, poprawia spalanie tkanki tłuszczowej i, w konsekwencji, wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.

Jabłka

Choć Polska jabłkami stoi, to właśnie tego owocu wielu z nas nie docenia. A szkoda, bo to właśnie w jabłkach znajdziemy duże ilości błonnika pokarmowego, potasu, witaminy B, C, i K oraz flawonoidów i pektyn, które wspomagają działanie układu pokarmowego, przyspieszają przemianę materii oraz wykazują dobroczynny wpływ na ogólną kondycję flory bakteryjnej jelit (w ten sposób przyczyniają się również do drastycznego spadku ryzyka zachorowania na wiele chorób nowotworowych, w tym zwłaszcza raka jelita grubego).

Wiele badań naukowych, które przeprowadzono w najlepszych ośrodkach akademickich na świecie, dowodzi, że sięganie po jedno surowe jabłko dziennie może nas również ochronić przed miażdżycą, zawałem, a także przed problemami z pamięcią i koncentracją.

Dzięki niewysokiemu indeksowi glikemicznemu, jabłka sprawdzą się również jako podstawowy składnik wielu kuracji odchudzających - dostarczają bowiem niewielkiej ilości kalorii, a potrafią skutecznie odegnać uczucie głodu i, dzięki wysokiej zawartości błonnika, wyrównać stężenie cukru we krwi.

Ananas

To owoc, który - zwłaszcza w postaci surowej - dużą popularnością w naszym kraju się nie cieszy. A szkoda, bo znajdują się w nim m.in. pektyny i bromelaina, które wspomagają trawienie, przyspieszają metabolizm, zapewniają uczucie sytości i pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Najwięcej dobrego dla naszego organizmu robi właśnie zawarta w ananasie bromelaina, która posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, a do tego jest w stanie przyspieszać gojenie ran i zwiększać przyswajalność białek (jest więc również w stanie wspomagać budowę masy mięśniowej). W owocu tym znajdziemy także wysoką zawartość witaminy C, działającej antyoksydacyjnie i wspomagającej układ odpornościowy, czy bardzo ważnych dla naszego zdrowia pierwiastków - manganu, żelaza i miedzi. Potwierdzono, że ich przyjmowanie wzmacnia kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy.

Warzywa i owoce jedz na surowo

O tym, że warzywa i owoce powinniśmy spożywać przede wszystkim na surowo i bez dodatku cukru (zawartego np. syropie, jakim zalewa się zwykle puszkowanego ananasa), mowa była właściwie w całym tym artykule. Jeśli jednak smak surowych warzyw czy owoców niekoniecznie nam odpowiada, zawsze możemy przygotować je w taki sposób, abyśmy chcieli po nie sięgać bez niczyjej zachęty.

Rozwiązaniem mogą się np. okazać domowe, wieloskładnikowe koktajle ze świeżych warzyw i owoców z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw (mięta orzeźwi, cytrusy nadadzą kwasowości, miód czy sok z brzozy doda całości naturalnej słodyczy, a smak całości podkręci imbir). Najlepiej będzie je przygotować rzecz jasna w blenderze, który rozdrobni wszystkie składniki, nadając im jednolitą, gładką konsystencję.

Takie koktajle najlepiej pić zwykle bezpośrednio po przygotowaniu, bo wraz z upływem czasu witaminy i substancje odżywcze zawarte w miksowanych produktach ulegają utlenieniu. Dłuższą trwałość domowych koktajli mogą właściwie zagwarantować jedynie blendery próżniowe. Urządzenie o sprawdzonej konstrukcji ma w swojej ofercie firma Philips. Mowa tu o modelu HR3752/00, który pozwoli nam przygotować ulubiony koktajl o idealnie gładkiej konsystencji, bez piany i rozwarstwiania w minutę.

Dzięki zastosowaniu technologii próżniowej blendowane produkty zachowują wszystkie witaminy i minerały. Mechanizm miksujący, osiągający 35 tys. obrotów na minutę i napędzający go silnik o mocy 1400 sprawiają, że nie trzeba się martwić, czy poradzi on sobie zwłaszcza z twardszymi warzywami oraz owocami.

Domowe koktajle z warzyw i owoców to znakomita propozycja dla tych, którym na co dzień brakuje czasu, by przebywać w kuchni przez długie godziny, a którzy chcą szybko i skutecznie zadbać o swoje zdrowie. Dzięki dobremu blenderowi przygotowanie smacznego, kolorowego koktajlu jest przecież dziecinnie proste i trwa nie dłużej niż minutę. W ten sposób oszczędzamy czas i przy naprawdę minimalnym nakładzie pracy inwestujemy w swoje zdrowie i samopoczucie. Prościej się nie da!

 

Artykuł powstał we współpracy z firmą Philips.

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy