Dlaczego warto pić soki?

Soki zawierają wiele witamin, minerałów i składników odżywczych. Dostarczają energii, poprawiają odporność i pracę układu pokarmowego. Przeczytajcie, dlaczego zawsze warto mieć pod ręką karton soku owocowego lub warzywnego.

Picie soków owocowych oraz warzywnych jest dobrym sposobem na uzupełnienie poziomu witamin i daje nam odpowiednią dawkę energii (to ważne m.in. podczas uprawiania sportu, długich wycieczek) - soki szybko ulegają strawieniu, więc niezbędne składniki błyskawicznie docierają do krwi, a z nią do komórek całego ciała
Picie soków owocowych oraz warzywnych jest dobrym sposobem na uzupełnienie poziomu witamin i daje nam odpowiednią dawkę energii (to ważne m.in. podczas uprawiania sportu, długich wycieczek) - soki szybko ulegają strawieniu, więc niezbędne składniki błyskawicznie docierają do krwi, a z nią do komórek całego ciała123RF/PICSEL

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i polski Instytut Żywności i Żywienia (zajmuje się m.in. wpływem jedzenia na prawidłowe funkcjonowanie organizmu) od lat zalecają regularne spożywanie owoców i warzyw, najlepiej w 5 porcjach dziennie.

Ważna zmiana u podstaw

W znanej od lat tzw. "Piramidzie żywienia" owoce i warzywa znajdowały się niemal na samym dole (co oznacza, że powinno być ich sporo w naszej diecie). W nowej wersji "Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej" (opublikowanej w 2016 roku) pojawiła się ważna poprawka: dawniej za podstawę "Piramidy" uważano kasze, makarony, produkty mączne. W nowej wersji dokonano istotnej zamiany - bazę stanowią teraz owoce i warzywa, a kasze czy produkty zbożowe znalazły się na drugim miejscu, nie licząc aktywności fizycznej.

Dietetycy również przekonują, że regularne spożywanie owoców i warzyw znacząco poprawia stan zdrowia i chroni przed wystąpieniem niektórych chorób. To dlatego hasło
"5 porcji warzyw i owoców dziennie" jest tak popularne. Choć niektórym może wydawać się, że 5 porcji to dużo, w rzeczywistości to minimum: wystarczy wypić szklankę soku do śniadania, na drugie śniadanie zabrać banana, w pracy zjeść jabłko, do obiadu domówić sałatkę, a na podwieczorek wybrać mus owocowy lub owocowo-marchewkowy.

Bogactwo witamin i minerałów

Do żadnych soków nie wolno dodawać sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Dodatkowo do soków owocowych i pomidorowych nie wolno dodawać żadnych cukrów (np. cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego, fruktozy, glukozy). Dzięki procesowi naturalnej pasteryzacji są pełne cennych składników odżywczych, m.in. witamin i minerałów, polifenoli oraz pektyn odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Witaminy pomagają zachować zdrowie i dobre samopoczucie np. witamina C i witamina A pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C przyczynia się ponadto do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Niektórych witamin nasz organizm nie potrafi gromadzić, dlatego warto dostarczać je sukcesywnie poprzez regularne spożywanie warzyw, owoców oraz soków 1.

Soki zawierają również wiele niezbędnych nam soli mineralnych - potas, magnez (wzmacniają układ nerwowy, poprawiają  pracę mięśni i wzmacniają serce), fosfor (wzmacnia zęby i kości) i wapń (wzmacnia kości i odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi).

Witaminy i minerały to jednak nie wszystko. Soki naturalnie mętne bogate są w bioaktywne składniki, m.in. polifenole oraz karotenoidy. Polifenole mają zdolność obniżania zawartości cukru we krwi oraz ciśnienia. Natomiast karotenoidy (beta-karoten) odpowiadają za prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie wzroku, skóry i błon śluzowych 2.

Na dobre trawienie

Soki przecierowe (a także musy) zawierają spore ilości błonnika. Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) występuje wyłącznie w produktach pochodzenia roślinnego i nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym. Mimo to odgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia: obniża wchłanianie się cholesterolu z pożywienia, pęcznieje w żołądku (zmniejsza uczucie głodu), poprawia perystaltykę jelit (reguluje rytm wypróżnień i zapobiega występowaniu zaparć), pomaga chronić organizm przed występowaniem niektórych chorób przewodu pokarmowego.

Szybki zastrzyk energii

Picie soków owocowych oraz warzywnych jest dobrym sposobem na uzupełnienie poziomu witamin i daje nam odpowiednią dawkę energii (to ważne m.in. podczas uprawiania sportu, długich wycieczek) - soki szybko ulegają strawieniu, więc niezbędne składniki błyskawicznie docierają do krwi, a z nią do komórek całego ciała. Soki i musy są również polecane osobom, które nie mogą spożywać owoców w ich naturalnej formie (np. małym dzieciom i osobom starszym, które mogą mieć problemy z gryzieniem).


1 Komunikaty zaakceptowane przez GIS, Część 3: Składniki odżywcze soków i musów oraz korzyści z ich spożywania, nr 7, 18, 46, 65.

2 Folder SOKI, KUPS

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas