Reklama

Dodaj do diety soki warzywne

Spożywanie zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia pięciu porcji owoców i warzyw dziennie bywa czasem trudne – nie wszyscy (w szczególności dzieci) przepadają za surowymi warzywami, sporo z nich dostępnych jest tylko w określonych miesiącach roku. Zabranie świeżych warzyw i owoców do pracy czy szkoły bywa czasami kłopotliwe. Jest jednak proste rozwiązanie – soki warzywne.

Soki warzywne przygotowywane są ze świeżych bądź mrożonych warzyw lub naturalnych zagęszczonych soków i przecierów, dzięki czemu mają zbliżoną wartość odżywczą do świeżych warzyw. 

Bogate w składniki odżywcze, witaminy i błonnik

Podobnie jak świeże warzywa, soki warzywne i warzywno-owocowe bogate są w witaminy i wartości odżywcze. Korzyści są różne i zależą od warzyw, z jakich powstał dany sok. Czerwone warzywa takie jak burak, pomidor czy papryka bogate są w potas, żelazo, witaminę C oraz beta-karoten (prowitamina A). Zielone warzywa są z kolei świetnym źródłem witaminy C oraz licznych minerałów, takich jak magnez, wapń, potas, a także kwasu foliowego i chlorofilu. W marchewce natomiast znajdziemy antyoksydanty, potas, tiaminę oraz witaminy C, A w postaci beta karotenu (prowitamina A), B6 i E. Jedna szklanka soku marchwiowego pokrywa także dzienne zapotrzebowanie na witaminę A oraz potas. Ponadto wszystkie soki warzywne są bogatym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i ogólne funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.

Reklama

Niecodzienne smaki

Soki warzywne dają też zupełnie nowe doznania smakowe. Owoce zawierają w sobie naturalny cukier, dlatego też większość soków owocowych jest mniej lub bardziej słodka. W przypadku soków warzywnych dostajemy bardziej wyraziste smaki, a często ich mieszanki - na sklepowej półce każdy może znaleźć sok przygotowany z jego ulubionych warzyw. Soki warzywne często są doprawiane naturalnymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, zioła czy chilli. Bogactwo warzyw i przypraw dostępnych na rynku daje producentom wręcz nieograniczone możliwości komponowania smaków - od standardów takich jak soki z marchwi i pomidora do bardziej niecodziennych kombinacji z dodatkiem oliwek, brokułów i cebuli lub w połączeniu z owocami.

Warto pić soki warzywne

Soki warzywne mogą z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu codziennych porcji warzyw i owoców, zgodnie z opinią IŻŻ. Są równie bogate w wartości odżywcze i witaminy, często smaczniejsze niż surowe warzywa, a do tego praktyczniejsze. Poza tym są łatwo dostępne - w większości sklepów bez problemu znajdziemy półki pełne kartonów lub butelek z sokami o najróżniejszych smakach.


.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy