Świeże sałatki na lato

Lekki obiad, przekąska w pracy, zdrowa kolacja – sałatka ze świeżych warzyw to idealna propozycja na każdą porę dnia. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na pyszne sałatki z sezonowych produktów.

1.    Z botwinką

 Składniki:

· Kilka listków botwinki

· 2 pomidory

· Żółta i czerwona papryka

· Kilka rzodkiewek

· Duży ogórek zielony

· Szczypiorek

· kilka liści bazylii

· sok z połowy cytryny

· oliwa z oliwek

· sól, pieprz

Pomidory, ogórek, papryki, rzodkiewki i szczypiorek drobno pokroić. Dodać liście botwinki. Następnie, polać składniki sosem z soku z cytryny z dodatkiem oliwy, bazylii oraz doprawionym solą i pieprzem. Wystarczy pomieszać i gotowe!

2.    Z rzodkiewką i jajkiem

Składniki:

· Liście sałaty

· 3-4 jajka

· 2 pęczki rzodkiewek

· 3 pomidory

· Szczypiorek

· 3 łyżki majonezu

· Łyżeczka chrzanu 

Ugotowane na twardo jajka pokroić na małe kawałki. Rzodkiewki i pomidory pokroić na plasterki, szczypiorek drobno posiekać. Składniki ułożyć na liściach sałaty i wymieszać. Majonez wymieszać z chrzanem i polać składniki. Doprawić do smaku.

3.  Ze szpinakiem

Składniki: 

· Garść świeżego szpinaku,

· Garść kiełków rzodkiewki,

· filet z kurczaka,

· ogórek zielony,

· duży pomidor

· kulka sera mozzarella

Sos:

· 2 łyżki musztardy

· 3 łyżki soku z cytryny

· Pół szklanki zimnej wody

· Łyżeczka miodu

· Łyżeczka cukru

· Łyżeczka miodu

Doprawione solą i pieprzem filety z kurczaka usmażyć lub zgrillować. Liście szpinaku umyć, wysuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórek, pomidor, mozzarellę oraz kurczaka pokroić na plasterki. Doda kiełki. Sałatkę polać sosem.

Pamiętaj!

W przyrządzeniu pysznych sałatek najważniejsze są świeże składniki. Warzywa i owoce mają to do siebie, że są najczęściej bardzo nietrwałe, wystarczy zaledwie kilka dni, by ich skórka zaczęła się marszczyć, a na jej powierzchni pojawiły się ciemne plamki. Kluczem do zachowania świeżości tych produktów jest ich odpowiednie przechowywanie - warzywa należy przechowywać w wilgotnym środowisku, owoce - w bardziej suchym.

Lodówki z linii Amica Vit Line posiadają pojemnik Vit Control Plus, który zapewnia tym produktom idealne warunki. Dzięki temu, warzywa i owoce zachowują świeżość nawet do trzech razy dłużej. Jak to możliwe? Sekret tkwi w odpowiednim poziomie wilgotności. Możemy ją regulować za pomocą specjalnego suwaka w zależności od rodzaju przechowywanych produktów. Dodatkowo, na dnie pojemnika znajduje się specjalna taca Fresh Pad, która zapewnia swobodny przepływ powietrza. Dzięki niej, owoce i warzywa są dodatkowo zabezpieczone ponieważ nie przylegają bezpośrednio do dna i mają zapewnioną lepszą cyrkulację powietrza. W tacy znajdują się specjalnie zaprojektowane otwory w kształcie diamentów, które powodują, że cząsteczki wody, znajdujące się na produktach  swobodnie z nich spływają.

Jeśli uwielbiasz sezonowe warzywa i owoce nie zapominaj o ich odpowiednim przechowywaniu. Dzięki temu pozostaną dłużej świeże i zachowają swoje wartości odżywcze.