Reklama

Reklama

W sklepie, na targu, na bazarze: Gdzie kupować najlepsze warzywa i owoce?

To, co jesz ma ogromne znaczenie. Dlatego tak ważne jest, aby robić świadome zakupy, zwłaszcza jeśli do koszyka wkładasz świeże warzywa i owoce. Zobacz, czym kierować się przy ich wyborze.

Liczy się wygląd

Reklama

Wybierając warzywa i owoce, przede wszystkim kieruj się wyglądem: unikaj tych, które już na pierwszy rzut oka wydają się nieświeże: są pomarszczone, pęknięte, obite czy zbyt miękkie.

Jedzenie nadpsutych owoców i warzyw może mieć nieprzyjemne konsekwencje dla zdrowia, ponieważ rozmnażają się w nich drobnoustroje. Grzyby i bakterie, które się w nich gnieżdżą mogą być silnie toksyczne i rakotwórcze. Poza tym pamiętaj, że szkodliwe mikroorganizmy namnożone w miejscu uszkodzenia, będą atakowały także inne, zdrowe warzywa, znajdujące się w tym samym pojemniku.

Nie bój się też brudnych, oblepionych ziemią warzyw, gdyż zazwyczaj jest to znak świeżości. Nie zawsze tak jest, ale zdarza się, że do czyszczenia warzyw mogą zostać użyte silne środki chemiczne (dotyczy to głównie marchwi i ziemniaków).  

Nienaturalnie idealne marchewki? Jeśli wszystkie wyglądają identycznie, to powinna zapalić ci się lampka ostrzegawcza. Wyglądające sztucznie duże truskawki, doskonale okrągłe jabłka - to wszystko powinno zwrócić twoją uwagę, ponieważ natura bardzo rzadko rodzi idealnie symetryczne owoce. 

Na bazarze czy w markecie?

Teorii na temat tego, gdzie najlepiej kupować świeże owoce i warzywa jest wiele. Każda ma swoich zwolenników i przeciwników.

Ci, którzy kupują warzywa w supermarkecie, podkreślają, że trafiają tam produkty, które przeszły odpowiednie kontrole i testy. Sklepy wielkopowierzchniowe korzystają z systemu HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), który ma zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Takie sklepy zazwyczaj wymagają od producentów okazania wyników badań danej partii owoców i warzyw. Ocenia się je już w czasie dostawy - towar złej jakości jest odrzucany. Skuteczność funkcjonowania sytemu HACCP jest weryfikowana podczas kontroli dokonywanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Fani supermarketowych warzyw i owoców podkreślają, że osiedlowe warzywniaki i sprzedawcy na targach nie muszą poddawać swoich produktów tak restrykcyjnym testom, dlatego nie wiadomo, co się kupuje.

- Nie muszą, bo sprzedawane tam owoce i warzywa są zdrowe i pochodzą z naturalnych upraw - odpowiadają zwolennicy kupowania na targach i straganach. Zwracają też uwagę na fakt, że "zdrowe i naturalne" jabłka, truskawki czy ziemniaki nie powinny tak idealnie wyglądać, a swój apetyczny wygląd zawdzięczają dużej ilości nawozów.

Gdzie zatem jest złoty środek? Trzeba kierować się rozsądkiem. Robiąc zakupy, zwróć przede wszystkim uwagę na świeżość - jedzenie nadpsutych produktów jest szkodliwe bez względu na to, czy kupiłaś je w supermarkecie, czy na targu. 

Możesz też kupować produkty z ekologicznych upraw - nie zawierają chemii,  mają więcej cennych minerałów i witamin, a poza tym lepiej smakują.

Owoce i warzywa przechowuj z głową

Aby móc długo cieszyć się soczystymi i świeżymi owocami i warzywami musisz je odpowiednio przechowywać. Najlepiej kupuj je w niewielkich ilościach, tak aby zużyć wszystkie, zanim zdążą się zepsuć. Oto kilka podstawowych zasad.

Po pierwsze. Ogranicz dostęp promieni słonecznych, chyba że warzywo lub owoc jest niedojrzały.

Po drugie. Chroń je przed utratą wilgoci - sałatę lub szpinak warto włożyć do pojemnika z pokrywką lub do foliowej reklamówki.

Po trzecie. Jeśli warzywo puszcza soki, przecieraj je papierowym ręcznikiem. Uważaj na grzyby - zamiast plastikowych worków do przechowywania używaj opakowań papierowych. 

Po czwarte. Zwróć uwagę na sąsiedztwo. Większość owoców i warzyw nie lubi towarzystwa bananów. Okazuje się, że produkują one gaz etylenowy, który przyspiesza proces dojrzewania.

Po piąte. Większość owoców i warzyw powinnaś przechowywać w lodówce - układaj je w specjalnie przeznaczonych do tego celu pojemnikach na samym jej dole (im niżej, tym lepiej). Dodatkowo, na spód pojemnika możesz położyć ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci. Warzywa przechowuj bez naci, w ten sposób przedłużysz ich świeżość.

INTERIA.PL

Reklama