Reklama

Reklama

Wielki test o żywności

Szybki makowiec

Świąteczny makowiec na ostatnią chwilę

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki masła
  • duża puszka gotowej masy makowej z bakaliami
  • białko

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, wsyp do misy. W zagłębienie wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, jajka, skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dokładnie wyrób, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj, odstaw na 30 min, by podrosło.

Masę makową połącz z białkiem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, podziel na 2 części. Rozwałkuj je na prostokąty, posmaruj masą makową i zwiń. Włóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do piecz. keksówki i odstaw na 15 min. Piecz ok. 40 min w 190°C. Udekoruj np. lukrem.


Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: szybki