Reklama

Reklama

Wielki test o żywności

Wegetarianizm szkodzi środowisku

Chcesz jeść zdrowo i protestujesz przeciwko zabijaniu zwierząt? Masz twardy orzech do zgryzienia. Twoja dieta może szkodzić środowisku. Naukowcy z Carnegie Mellon University odkryli, że produkcja żywności potrzebnej przy diecie wegetariańskiej zużywa w przeliczeniu na kalorie więcej energii i powoduje większą emisję gazów cieplarnianych niż zwykłej.

Informację, że dieta wegetariańska może wbrew oczekiwaniom przyspieszać ocieplenie klimatu przynosi w najnowszym numerze czasopismo "Environment Systems and Decisions". To wniosek z analizy procesów produkcji owoców, warzyw, nabiału i owoców morza, które polecane są jako składniki zdrowej diety.

Badacze z Carnegie Mellon University analizowali wszelkie etapy przygotowania żywności, uprawę, przetwórstwo, transport, przechowywanie wreszcie sprzedaż. Przekonali się, że  składniki diety wegetariańskiej wymagają zużycia w przeliczeniu na kalorie większych ilości energii i wody i wiążą się z większą emisją gazów cieplarnianych.

- Z punktu widzenia ocieplenia klimatu, jedzenie sałaty jest trzykrotnie bardziej szkodliwe, niż jedzenie bekonu - twierdzi współautor pracy, profesor Paul Fischbeck. Uprawa wielu popularnych warzyw wymaga większego zużycia zasobów naturalnych, niż nam się wydaje. W porównaniu do mięsa drobiowego, czy wieprzowiny szczególnie źle wypadają tu bakłażany, seler, czy ogórki.

Reklama

Naukowcy badali ten łańcuch pokarmowy, by przekonać się na ile środowisku zagraża coraz powszechniejsza w Stanach Zjednoczonych epidemia otyłości. I tu odpowiedź okazała się niejednoznaczna. Z jednej strony odchudzanie się i ograniczanie kalorii ma korzystny wpływ i sprawia, że zużycie zasobów naturalnych i emisja gazów cieplarnianych spada o około 9 procent. Z drugiej jednak strony przestawienie się na zdrowszą dietę zwiększa wpływ na środowisko. Zużycie energii rośnie o 38 procent, wody o 10 procent, zaś emisja gazów cieplarnianych o 6 procent.

 - Związki między dietą a środowiskiem są złożone - mówi współautorka pracy, Michelle Tom. To, co dobre ze względu na nasze zdrowie, nie zawsze musi być najlepsze dla środowiska. Ważne, byśmy podejmując decyzje dotyczące wskazań dietetycznych zdawali sobie z tego sprawę.




Informacja własna

RMF24.pl

Reklama