Reklama

Reklama

Wielki test o żywności

Zupa z łososiem

Alternatywa dla wigilijnego barszczu

Składniki:

  • 50 dag filetu z łososia (ew. z dorsza lub mintaja)
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (ok. 15 dag)
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz.Marchewki potnij w plasterki, a ziemniaki, pietruszkę oraz seler w kostkę. Cebulę drobniutko posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smaż dalej minutę. Potem dołóż listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Jarzyny zalej bulionem i gotuj 12–15 minut.

W tym czasie filet z łososia opłucz, osusz, potnij na kawałki. Rybę włóż do gotującej się zupy. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5–7 minut. Pod koniec przypraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Serwuj z bagietką albo kładzionymi kluskami.

Weź udział w Wielkim Teście o Żywności

Naj

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa | ceny | zupa z łososia | sok z cytryny