Kawa bez mleka? Sama przyjemność!
Dla wielu osób czarna kawa to sposób na rozbudzenie i zastrzyk energii, jednak przyjemność kojarzy się głównie z kawami mlecznymi. Spokojne popołudnie, chwila z książką, relaks z przyjaciółmi? Puszysta pianka znakomicie wpisuje się w takie plany! Co jednak zrobić, jeśli nie spożywamy mleka?
Nietolerancja kazeiny, potrzeba ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych - jest wiele powodów do wyeliminowania mleka z menu. Nie musi to jednak oznaczać końca picia kawy dla przyjemności! Czarna kawa nie tylko postawi na nogi, ale też uwiedzie smakiem i aromatem, jesli tylko damy jej szansę i poznamy różne jej wcielenia.
Kawa bez mleka, ale ze smakiem? Oczywiście, i nie chodzi tu o żadne dodatki. Ile kaw, tyle wariantów smakowych, a różnice między nimi znakomicie wyczują nie tylko eksperci. Na smak kawy wpływają przede wszystkim ziarna: ich rodzaj, stopień palenia, sposób i stopień mielenia. Drugą istotną sprawą jest sposób przyrządzenia. Zacznijmy jednak od ziaren.
Najbardziej popularne gatunki kawy to Arabica i Robusta. Robusta charakteryzuje się wysoką goryczą, a ziarna tego gatunku mają średnio ponad dwa razy więcej zawartości kofeiny niż Arabica. Z kolei ziarna Arabica są bardziej obdarowane związkami wpływającymi na odczuwanie przez nas przyjemnych smaków i aromatów, dlatego smak kawy będzie bardziej zrównoważony i pełniejszy. Osobom szukającym w kawie bardziej przyjemności niż rozbudzenia zalecamy Arabicę, ale warto przetestować różne mieszanki, żeby znaleźć swoją ulubioną kompozycję.
Na smak kawy wpływa też palenie, które jest głównym etapem przygotowania ziaren do spożycia. Osoby, które lubią kawy z dominującą goryczą, powinny wybierać ciemne palenie. Jasno palona kawa jest delikatna i ma w sobie całą moc aromatów i dość dużo słodyczy. Pamiętajmy, że kawa jest najlepsza, gdy jest świeża. Co to oznacza? Wybierając ziarna kawy, warto zwrócić uwagę na datę jej palenia. Nawet z zamkniętego opakowania z czasem cenne aromaty mogą się ulatniać.
Jeśli mamy w domu młynek albo ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem, to najlepiej kupować kawę ziarnistą. Dzięki mieleniu tuż przed przyrządzeniem kawa będzie kusiła niezwykłym aromatem i smakowała dużo lepiej. Ważny jest stopień zmielenia: espresso wymaga drobno zmielonej kawy, delikatniejsze kawy zrobimy z łatwością z grubiej mielonych ziaren. Ekspres Saeco Xelsis został wyposażony w ceramiczny młynek z 12-stopniową regulacją grubości mielenia ziarna. Jest z czym eksperymentować!
Podstawowym napojem kawowym bez mleka jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopularniejsza objętość espresso to ok. 30 ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu.
Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Julius Meinl Polska. Warto zwrócić na tę jedną porcję zmielonej kawy uwagę, ponieważ łatwo o pomylenie z double espresso - w tym wariancie porcje kawy są dwie.
Kawa bez mleka, ale w większej filiżance i o łagodniejszym smaku, to americano lub caffé crema. Americano to espresso, do którego dolewa się gorącej wody. - Americano zachowuje charakterystyczny smak kawy, ale dzięki gorącej wodzie jednocześnie staje się on łagodniejszy - dodaje Marcin Kozicki. Caffé crema pierwotnie w niektórych krajach było nazwą dla espresso, jednak między tymi napojami jest zdecydowana różnica. - Caffé crema to rodzaj kawy parzonej wodą pod ciśnieniem aż do uzyskania ok. 180-240 ml objętości, bez dolewania wody (jak to się robi w przypadku americano). Przez taki zabieg z kawy wydobywa się inne substancje, a napar smakuje inaczej niż americano - opowiada barista.
Kiedy już przetestujemy kilka mieszanek kawy, zobaczymy, jak smakują w zależności od stopnia mielenia i zdecydujemy, który sposób parzenia jest naszym ulubionym - możemy mieć problem z odtworzeniem swojego idealnego przepisu. Rozwiązaniem może być ekspres automatyczny Saeco z funkcją personalizacji. Saeco Xelsis zapewni nam przygotowanie szerokiego wyboru napojów, a na dotykowym ekranie Coffee Equalizer™ można w intuicyjny sposób określić cechy napoju, decydując o mocy, temperaturze, ilości i smaku kawy. Co ważne: ekspres Xelsis SM7685 może zapamiętać nasz ulubiony przepis. Nie tylko jeden! Ma aż 8 profili użytkowników, przechowując ulubione przepisy i spersonalizowane ustawienia widoczne bezpośrednio na ekranie. Kawa poranna, popołudniowa, wieczorna? Nawet bez mleka mogą się one od siebie zdecydowanie różnić. I nie musisz pamiętać, na czym te różnice polegają. Ważne, że świetnie smakują.
Rekomendowane ceny detaliczne ekspresów Saeco Xelsis wynoszą:
SM7480/00 - 4 479,00 PLN
SM7580/00 - 4 919,00 PLN
SM7581/00 - 5 149,00 PLN
SM7680/00 - 5 819,00 PLN
SM7683/00 - 6 039,00 PLN
SM7685/00 - 6 709,00 PLN