Reklama
Wielkanoc 2016

Pyszności z Małopolski

Skosztuj tradycyjnych małopolskich potraw.

Zalewajka świętokrzyska

Składniki:

75 dag ziemniaków, 0,5 l żuru, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 20 dag kiełbasy wędz. lub białej, ew. boczku wędz., śmietana, liść laur., 4 ziarenka ziela ang., sól, pieprz, słonina do okraszenia, 3 kapelusze grzybów suszonych (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę, cebulę i czosnek posiekaj. Do garnka z gotującą wodą włóż ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędz. (w kawałkach), cebulę, liść laur., ziele ang. i namoczone wcześniej grzyby.  Gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe, dodaj żur zmieszany z 4 łyżkami śmietany i czosnkiem. Podgotuj, dopraw, okraś skwarkami ze słoniny. Podaj z chlebem.

Reklama

Jajka otulone szynką

Składniki:

2 szkl. bulionu, łyżka żelatyny, 4 jajka, 8 plastrów szynki, do dekoracji np. natka, pomidory, liście sałaty

Przygotowanie:

 Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnego bulionu, odstaw, aby spęczniała. Pozostały bulion zagotuj, dodaj spęczniałą żelatynę i mieszając, całkowicie rozpuść. Następnie ostudź. A Jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, ostudź, obierz. Pokrój wzdłuż na połówki. Każdą połówkę owiń plasterkiem szynki. Ułóż na półmisku przybranym listkami sałaty. Każde jajko w szynce udekoruj, np. natką i cząstką pomidora. A Tak przygotowaną przekąskę zalej ostrożnie tężejącą galaretą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia podawaj z zimnymi sosami, np. tatarskim lub czosnkowym.

Krakowski mazurek kajmakowy

Składniki:

2 szkl. mąki, 4 dag drożdży, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2 jajka, cukier wanil., kandyzowana skórka pomarańczowa; kajmak: 7/8 szkl. cukru pudru, 2/3 szkl. śmietanki 18 proc., szczypta cynamonu, łyżka masła 

Przygotowanie:

Zrób ciasto: mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy oraz masło posiekaj. Następnie wlej mleko, wbij jajka, zagnieć gładkie ciasto. A Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Kawałek ciasta odłóż, resztę rozwałkuj, przełóż na blachę. Z odłożonej reszty ciasta uformuj wałeczki, ułóż na brzegach i w poprzek ciasta. Piecz 30 min w temp. 180°C. A Zrób masę kajmakową: śmietankę zagotuj z cukrem pudrem, zmniejsz ogień i mieszając podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć (ok. 15 min). Dodaj cynamon, masę utrzyj z masłem i zagotuj. Gotową wyłóż na ciasto i zostaw do ostygnięcia. Mazurek ozdób skórką pomarańczową.

Schab ze śliwkami

Składniki:

80 dag schabu, 20 dag susz. śliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, po łyżeczce majeranku, soli, pieprzu, chrzanu, słodka mielona papryka, czubata łyżka żelatyny, 1/2 szkl. białego wina, 1,5 szkl. bulionu, brzoskwinie w syropie

Przygotowanie:

Łyżkę masła starannie utrzyj z solą, majerankiem, pieprzem oraz roztartym czosnkiem. Następnie tak przygotowane masło ziołowe zmroź.  W schabie ostrożnie wytnij głęboką kieszeń i na przemian wkładaj do niej po kawałku zmrożonego masła ziołowego i po suszonej śliwce. Otwór zepnij, np. wykałaczkami.

Tak przygotowane mięso z wierzchu natrzyj solą i oprósz słodką papryką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 90 minut w temp. 200°C. W trakcie pieczenia skrapiaj gorącą wodą. Po upieczeniu wyjmij mięso i ostudź.

Żelatynę namocz w winie. Kiedy spęcznieje, zalej ją gorącym bulionem, mieszaj, aż żelatyna się lekko rozpuści. Odrobinę galarety wlej na przygotowany półmisek. Zastudź.

Resztę masła utrzyj z chrzanem i napełnij masą pozostałe śliwki. Osącz brzoskwinie i pokrój je w plasterki lub na ćwiartki. Fantazyjnie ułóż na galarecie. Na tym umieść plastry upieczonego schabu. Udekoruj go pozostałymi brzoskwiniami oraz śliwkami nafaszerowanymi masą chrzanową. Mocno schłodź w lodówce.

Po schłodzeniu wyjmij z lodówki, polej pozostałą, tężejącą galaretą i zastudź.



Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy