Wielkanoc 2016

Sernik kawowo-waniliowy

Pyszny i aromatyczny sernik

Składniki:

Reklama

Spód

  • 10 dag maślanych herbatników
  • 5 dag krakersów
  • 5 łyżek masła
  • Łyżeczka cynamonu

Masa serowa

  • 75 dag twarogu półtłustego
  • 35 dag serka mascarpone
  • 14 dag gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • czubata szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • laska wanilii
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.

Polewa

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 6 dag gorzkiej czekolady
  • 1/4 szkl. śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

1. Herbatniki i krakersy zmiksuj, wymieszaj z cynamonem. Rozpuść masło i połącz z ciastkami. Tą masą wylep dno tortownicy (23 cm średnicy). Piecz ok. 12 min w temp. 180°C.

2. Czekoladę rozpuść na parze, dodaj kawę i ostudź. Twaróg zmiel, dodaj mascarpone, cukier, jajka i mąkę kukurydzianą. Dodaj nasiona wanilii i śmietanę. Połącz z ostudzoną czekoladą, wylej na podpieczony spód. Piecz godzinę w temp. 180°C. Ostudź w uchylonym piekarniku przez 1 i 1/2 godz.

3. Czekolady rozdrobnij, dodaj śmietankę, podgrzej na parze. Gęstniejącą polewę rozprowadź na serniku.