Wielkanoc 2016

Pasztet z wątróbki z papryką i kaparami

Łatwy pasztet bez pieczenia

60 dag wątróbki drobiowej oczyść i obgotuj we wrzątku ok. 5 minut. Odcedź ją i wystudź.

Reklama

Następnie zmiel ją razem z 10 dag ogórków konserwowych i dużą cebulą.

20 dag miękkiego masła oprósz solą, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki i utrzyj na puch.

Wymieszaj ze zmieloną wątróbką i 3 łyżkami kaparów z zalewy. Po 1/2 czerwonej i żółtej papryki pokrój w drobną kosteczkę.

Łyżkę żelatyny rozpuść w 100 ml podgrzanego mleka i wymieszaj z masą z wątróbki.

Dodaj połowę pokrojonych papryk i 10 dag ubitej kremówki.

Formę natłuść olejem i napełnij przygotowaną masą, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem posyp pozostałą papryką.