Dla aktywnych: Witamina B12
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wzmacnia odporność i zapewnia równowagę witaminową osobom uprawiającym sport.
Witamina B12 (cyjanokobalamina) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Charakteryzuje się skomplikowaną budową - jest ośmiobocznym kompleksowym związkiem kobaltu, bardzo rzadko występującym w przyrodzie.
Praktycznie nie występuje ona w świecie roślinnym. Głównym źródłem tej witaminy w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba wołowa i cielęca, niektóre owoce morza i ryby.
Rola witaminy B12 w organizmie człowieka
Krew
Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek (erytrocytów) odpowiedzialnych za transport tlenu w organizmie. Odpowiednia ilość krwinek czerwonych i prawidłowa ich budowa zapewniają transport cząsteczek tlenu w naszym organizmie, co ma szczególne znaczenie dla sportowców.
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu
Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego tj. przemiany substancji odżywczych w energię. Ponadto odgrywa rolę w procesie podziału komórek, który ma kluczowe znaczenie we wzroście i rozwoju tkanek. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Prawidłowy metabolizm homocysteiny (związku organicznego - tiolu) prowadzi do tego, że we krwi znajduje się odpowiednia ilość substancji i dzięki temu organizm człowieka funkcjonuje właściwie.
Odporność
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Układ nerwowy, funkcje psychologiczne
Pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Łagodzi objawy zmęczenia
Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Głównym źródłem zaopatrzenia organizmu człowieka w witaminę B12 są spożywane produkty pochodzenia zwierzęcego. Z tego względu suplementacja witaminą B12 wskazana jest dla osób będących na diecie wegetariańskiej.
Suplementację witaminą B12 zaleca się:
- sportowcom, ze względu na znaczenie tej witaminy w procesach wytwarzania energii i pośrednim wpływie na wydolność tlenową organizmu,
- osobom będącym na diecie wegetariańskiej, ze względu na niedostatek tej witaminy w ich pożywieniu,
- osobom starszym, u których wraz z wiekiem dochodzi do zaburzeń w procesie wchłaniania.
Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.