Reklama

Reklama

Zdrowa żywność dla każdego

Nasiona konopi siewnej: Przepis na zdrowie i dobrą formę

Nasiona konopi siewnej oraz produkty stworzone na ich bazie zdobywają w Polsce coraz większą popularność, dlatego już dziś warto zastanowić się nad włączeniem ich do codziennego menu. Zyskamy nie tylko na dobrym samopoczuciu – delikatnie orzechowy posmak ziaren dodatkowo wzbogaci smak naszych ulubionych dań.

Nasiona konopi, obok jagód  goi czy brokułów, należą do tzw. super żywności, czyli produktów o największych właściwościach zdrowotnych, bogatych w najcenniejsze witaminy i minerały.  Pochodzą ze środkowej Azji, a ich zastosowanie lecznicze jest znane już od 3000 lat!

Reklama

Bogactwo nasion

Dziś, na fali mody na zdrowy styl życia, dietetycy z całego świata zachęcają do uzupełnienia nimi diety. Jedząc nasiona regularnie wzbogacamy dietę o błonnik pokarmowy (aż 28 g w 100 g nasion!) oraz pełnowartościowe białko (25 g w 100 g nasion). Mocnym argumentem, przemawiającym za wzbogaceniem menu w nasiona konopi siewnej, jest powszechnie znana, bardzo wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (które równoważą szkodliwe działanie kwasów tłuszczowych omega-6). Ziarna konopi są bogate m.in. w magnez (3 łyżki dziennie pokrywają zapotrzebowanie organizmu w 50 procentach!), fosfor, cynk oraz żelazo. To również bogate źródło silnego utleniacza - witaminy E (niezbędnej do regeneracji komórek ciała, chroniącej organizm przed wolnymi rodnikami, główną przyczyną rozwoju nowotworów).

Warto zwrócić również uwagę na to, by zawsze wybierać nasiona niełuskane- w tej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Małe nasiona - potężny efekt

Co właściwie zyskamy wzbogacając dietę w nasiona konopi siewnej? Lista zbawiennych właściwości jest długa.

Przede wszystkim, związki zawarte w tych małych ziarenkach chronią serce przed zawałem i zaburzeniami rytmu, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają tworzeniu się złogów żyłach i groźnych dla życia zakrzepów.

Są polecane szczególnie wszystkim, dbającym codziennie o prawidłowy poziom cukru lub pracownikom umysłowym (wzmacniają mózg, poprawiają koncentrację).

Witamina E, znana nie tylko z odmładzających właściwości, wzmacnia żyły, poprawia krążenie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia pierwszych symptomów miażdżycy.

Mikroelementy takie jak cynk, fosfor i magnez poprawiają znacząco kondycję skóry, włosów i paznokci.

Ponadto, nasiona konopi wykorzystywane są do leczenia chorób skóry, takich jak egzema czy łuszczyca oraz w leczeniu bądź doraźnym łagodzeniu stanów zapalanych stawów.

Kto w szczególności powinien jeść nasiona konopi siewnej? Małe ziarenka są niezastąpione w diecie wszystkich sportowców, osób, które prowadzą aktywny tryb życia, zmagają się z nietolerancją glutenu, uczulonych na orzechy, wegan i wegetarian. Z zasobem nasion nie muszą obawiać się deficytu najważniejszych dla funkcjonowania organizmu składników.

Jak jeść nasiona konopi?

Ziarenka najlepiej smakują w połączeniu z jogurtem, innymi mlecznymi przetworami lub dorzucone do  muesli na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je w formie zwykłej przekąski "solo", np. lekko podsmażone na patelni. Nasiona wykorzystuje się również do pieczenia ciast, chleba lub w fantazyjnych deserach z owoców (wystarczy dodać garść do każdej porcji). Nie możesz żyć bez makaronu lub przerzuciłaś się niedawno na zdrową kaszę? A może uwielbiasz sałatki?  Małe nasionka zwieńczą dzieło - posyp wierzch dania nasionami i gotowe. Na zdrowie! 

INTERIA.PL

Reklama