Reklama

Sól z dodatkiem potasu: Naturalny izotonik

Wydawać by się mogło, że na temat soli zostało powiedziane absolutnie wszystko. Z jednej strony dietetycy i lekarze alarmują, że za duże ilości to prosta droga do nadciśnienia, otyłości i innych groźnych dla życia schorzeń. Jednak nie zapominajmy o tym, że sól jest niezbędna w wielu procesach zachodzących w obrębie całego organizmu.

Naukowcy dwoją się i troją, próbując ustalić odpowiednią dawkę jej spożycia. Tymczasem okazuje się, że nie ilość, ale jakość ma tu największe znaczenie. A wysoką wartość odżywczą gwarantuje nam sól wzbogacona potasem. Dlaczego jest to takie ważne?

Zgubne efekty diety bogatej w sól kuchenną

Sól w połączeniu z wodą to niezbędny do funkcjonowania elektrolit, odpowiedzialny między innymi za odpowiednie nawodnienie komórek oraz przenoszenie impulsów nerwowych pomiędzy nimi, czego efektem jest prawidłowa praca mięśni.

Reklama

Ale dzienna dawka przekraczająca 5 gramów (WHO podaje, że statystyczny człowiek zjada aż 15 gramów soli dziennie!), to prosta droga do zatrzymania soli w organizmie.

Konsekwencją tego procesu są choroby układu sercowo-naczyniowego, związane z nadciśnieniem, otyłość, udary mózgu. Przed zbyt dużą ilością soli przestrzega się w szczególności rodziców, którzy ochoczo dosalają ulubione dania dzieci lub nie żałują im jedzenia z barów szybkiej obsługi.

Skutkiem takiego postępowania jest demineralizacja układu kostnego (sól wydalana jest z nerek wraz z wapniem), co w przyszłości może prowadzić do poważnego osłabienia kości i stawów.

Jak uzupełnić dietę w potas

Remedium na całe zło, związane z nieracjonalnym wykorzystaniem przyprawy jest... wzbogacenie diety o zdrową sól morską o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu lub produkty bogate w potas (np. banany, ziemniaki, awokado, pomidory). Ten prosty zabieg znacznie obniży ryzyko, jakie stwarza absorbowanie dużych ilości zwykłej soli przez organizm.  

Na przykład, na co dzień zaleca się picie wody o zawartości składników mineralnych powyżej 1000 mg/l. Jeśli zaś wolimy wodę źródlaną lub niskozmineralizowaną, możemy dodawać do niej szczyptę soli o obniżonej ilości sodu z dodatkiem potasu (np. 15%), co wpływa na prawidłową równowagę sodowo-potasowa w organizmie i odpowiednie nawodnienie wszystkich komórek organizmu. Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Warto również pamiętać o tym, by wybierać produkty, o obniżonej zawartości sodu. Dietę opartą na tych prostych zasadach poleca się w szczególności osobom intensywnie trenującym sport, chorym na nadciśnienie, entuzjastom zdrowego stylu życia i zatroskanym o swoje tętnice i żyły.  

Chyba nikt nie potrafi wyobrazić sobie gotowania i przyrządzania ulubionych potraw bez soli. W końcu to królowa przypraw, która kiedyś służyła zabezpieczaniu żywności, dziś doskonale uzupełnia smak naszych ulubionych potraw. Nie rezygnujmy i nie bójmy się jej w naszej codziennej diecie, ale dbajmy o to, by zawsze wybierać najbardziej wartościowe składniki. Sól o obniżonej zawartości sodu i wzbogacona potasem będzie świetnym rozwiązaniem dla naszych codziennych, dietetycznych dylematów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy