fasola

(Kuchnia ,warzywa)

Artykuły (31)

  • Kuchnia ,warzywa

    Zupa fasolowa z wkładką mięsną

    • Środa, 26 maja 2021 (18:52)
    Zupa fasolowa jest sycącą potrawą, a dodatkowo mięso podkreśla jej wyjątkowy smak. Z pewnością zadowoli fanów warzyw strączkowych.
  • Fasola po indyjsku

    Fasola po indyjsku

    • Wtorek, 11 maja 2021 (15:10)
    Fasola po indyjsku to orientalne danie na szybko z dodatkiem tego, co akurat zalega w spiżarce. Zimowe zapasy warto wyjeść, zanim lato zagości na talerzu. Fasola po indyjsku zaskoczy cię...
  • Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

    Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

    • Piątek, 30 kwietnia 2021 (08:46)
    Ulubione przez wegetarian warzywa strączkowe, takie jak groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja są bogatym źródłem białka roślinnego i z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Stymulują...
  • Zupa toskańska

    Zupa toskańska

    • Wtorek, 27 kwietnia 2021 (12:30)
    Zupa toskańska to kusząca propozycja kuchni włoskiej. Toskańskie smaki słyną z lekkości i świeżości. W tej kuchni, biała fasolka zastępuje mięso, a dzięki innym składnikom dodanym do zupy...
    zupa, fasola
  • Fasola – więcej niż białko

    Fasola – więcej niż białko

    • Wtorek, 31 marca 2020 (08:12)
    Coraz odważniej powtarzane jest zalecenie, by dla dobrego odżywienia organizmu i wzmocnienia odporności ograniczyć mięso i wypełnić talerze warzywami. Fasola jest doskonałym rozwiązaniem....
    fasola
  • Cenne źródło białka

    Cenne źródło białka

    • Poniedziałek, 14 października 2019 (13:08)
    ​Fasola to roślina występująca w kilkudziesięciu odmianach. Jest jednym z warzyw o największej ilości wartości odżywczych. Jest jednak pewien haczyk - nie można jej jeść na surowo.
    fasola
  • Fasolka po bretońsku

    Fasolka po bretońsku

    • Sobota, 31 sierpnia 2019 (12:18)
    Fasolka po bretońsku choć jej przygotowanie wydaje się bardzo czasochłonne, cierpliwość popłaca. Sklepowe produkty ze słoików nie wytrzymują konkurencji z prawdziwą, domową fasolką po...
    fasola
  • Zamiast kanapki z szynką

    Zamiast kanapki z szynką

    • Środa, 26 lipca 2017 (10:19)
    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na uniknięcie zawału czy udaru znacznie wzrosły.
    fasola, kanapka, orzechy
  • Nie bój się fasoli

    Nie bój się fasoli

    • Czwartek, 16 lutego 2017 (12:20)
    Fasola, jedno z niewielu warzyw, którego nie warto próbować na surowo. Zawiera fazynę – białko, powodujące w organizmie ludzkim sklejanie erytrocytów – czerwonych ciałek krwi.
    fasola
  • Fasola i groch lepsze niż mięso

    Fasola i groch lepsze niż mięso

    • Czwartek, 15 grudnia 2016 (10:13)
    ​Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak fasola i groch, są bardziej sycące niż dania oparte o wieprzowinę czy cielęcinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
    fasola, groch, mięso
  • Warzywa i owoce  jak leki

    Warzywa i owoce jak leki

    • Czwartek, 5 września 2013 (09:30)
    Są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do zachowania zdrowia i w terapii różnych schorzeń. By służyły zdrowiu, powinny być myte pod bieżącą wodą, która spłucze z nich...
  • Co jeść, by schudnąć?

    Co jeść, by schudnąć?

    • Piątek, 5 lipca 2013 (13:48)
    Seler, marchew, pomidory, fasola, oliwa z oliwek... Nie dość, że pomogą ci schudnąć, to jeszcze oczyszczą twój organizm z toksyn.