Reklama

Reklama

Smaki dzieciństwa. Desery i słodkości, które przyrządza każda mama

Wspomnienie deserów z dzieciństwa przypomina nam beztroskie chwile i sprawia, że robi nam się ciepło na sercu. Przygotowywane w domu łakocie kojarzą nam się z czasem spędzonym w gronie najbliższych i przywodzą na myśl najpiękniejsze wspólne chwile: rodzinne wycieczki, wakacje, lato u dziadków. Gdy dorośniemy, staramy się przekazać ukochane smaki swoim własnym dzieciom, a Dzień Dziecka to doskonały pretekst, by je przypomnieć. Jakie desery znajdziemy na liście ulubionych, niezapomnianych słodyczy z młodości i jak przygotować je samemu?

Gofry

Nieodłączny smak wakacji w młodości? Większość z nas bez wahania odpowie: gofry! Niekoniecznie trzeba było udawać się na nadmorski deptak, aby skosztować tego rarytasu. Można go z powodzeniem przygotować w domu. Wystarczy odpowiedni przepis na ciasto, gofrownica oraz ulubione dodatki.

Przygotowanie gofrów jest banalnie proste. Wystarczy dobrze zmiksować 1,5 szklanki mąki, nieco ponad szklankę mleka, pół szklanki oleju lub roztopionego masła, dwa jajka, łyżkę białego cukru i łyżkę cukru wanilinowego. Dla alergików i osób na diecie możemy znaleźć alternatywne przepisy, np. z marchwi, cukinii czy różnego rodzaju mąk bezglutenowych. By mieć pewność, że gofry wyjdą nam idealnie, potrzebna będzie dobrej jakości gofrowica o odpowiedniej mocy, która powinna wynosić ok. 1300-1600W. Taką moc posiadają gofrownice marki Dezal, które dodatkowo wyróżnia unikatowa, greblonowa powłoka zapobiegająca przywieraniu ciasta. Dzięki temu gofry będą nie tylko równe i nieuszkodzone, ale także przygotowane w bardzo krótkim czasie.

Reklama

Dodatki? Gofry mogą być podawane z cukrem pudrem, ale także ze świeżymi owocami, bitą śmietaną czy różnego rodzaju słodkimi kremami czy frużeliną (czyli owocami w żelu).

Naleśniki na słodko

Mogą być deserem "na bogato", zdarza się także, że służą jako samodzielne obiadowe danie. Najczęściej podczas wielkich okazji - Dnia Dziecka, Dnia Matki czy końca roku szkolnego. Naleśniki to proste danie: by przygotować około 5 sztuk wystarczy zmieszać szklankę mąki, szklankę mleka, duże jajko, 2-3 łyżki oleju, a następnie smażyć cienkie placki na patelni. Połowę mleka możemy zastąpić wodą gazowaną, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste. Konsystencję poprawi także długie ubijanie.

Farsz? Z pewnością wiele z nas z młodości pamięta ser biały z dodatkiem cukru, żółtka i rodzynek. Równie popularną alternatywą jest krem czekoladowy (dla osób na diecie przyrządzany np. z awokado lub czerwonej fasoli), pokrojone w plastry owoce (m.in. banany) oraz spory kleks bitej śmietany. Naleśniki sprawdzają się także jako szybka słodka przekąska - posmarowane dżemem i zwinięte w rulonik są łatwe do zabrania w drogę.

Deser w pucharku: kisiel, galaretka i budyń

Deser w pucharku pamiętamy najczęściej jako ukoronowanie niedzielnego obiadu lub element słodkiego podwieczorku. Co w nim się znajduje? Najczęściej galaretka owocowa ozdobiona bitą śmietaną i owocami. Dla urozmaicenia często składa się z warstw o różnych smakach i kolorach. W pucharku może się znaleźć również budyń (podawany np. z sokiem malinowym)  oraz kisiel. W okresie letnim do tego ostatniego dobrym dodatkiem będą świeże sezonowe owoce, m.in. truskawki, maliny, agrest czy porzeczki.

Makaron z truskawkami i nie tylko

Pierwsza oznaka lata? Obiad na słodko, czyli makaron z truskawkami! Większość z nas jako dzieci uwielbiała takie połączenie, a jego smak do dziś przenosi nas w myślach do beztroskich czasów. Do ugotowanych klusek (np. kokardek, literek czy penne) należy dodać samodzielnie przygotowany mus ze świeżych owoców. Truskawki wystarczy rozgnieść widelcem (pamiętaj o usunięciu szypułek), wymieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem.

Do letnich słodkości niewątpliwie należą także pierogi z borówkami oraz knedle ze śliwkami. Z kolei późne lato oraz okres jesienno-zimowy to czas, gdy na stole króluje ryż z jabłkami. Owoce należy wcześniej pokroić w drobną kostkę i skarmelizować na patelni z dodatkiem cukru oraz korzennych przypraw (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa).

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje