ZDROWIE | Czwartek, 17 czerwca 2021 (11:49)
Ekstremalnie duża gruszka o lśniącej, głęboko fioletowej skórce kusi oczy. Bakłażan jest pięknym warzywem, ale weźmiemy go pod lupę nie dla celów estetycznych, a zdrowotnych. Kto powinien się w nim rozsmakować, a dla kogo nie jest dobrym wyborem? Sprawdźmy!
1 / 4
Pomysłów na wykorzystanie bakłażana jest bez liku. Warto puścić wodze fantazji, by sprawdzić go w różnych połączeniach smakowych i wypróbować różne warianty jego przygotowania. Warzywo nadaje się do zapiekania, na przykład z serem mozzarella i pomidorami, a także do smażenia – najczęściej w krążkach lub w postaci frytek. Najpopularniejszą i najbardziej lubianą przez Polaków opcją jest bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, warzywami i mięsem. Miłośnicy oberżyny chętnie przygotowują na jej bazie sosy i niezliczone warianty dań jednogarnkowych. O smakach, jak i o gustach, trudno dyskutować. O korzyściach zdrowotnych zdecydowanie warto. Co dobrego skrywa bakłażan?
Źródło: 123RF/PICSEL