ZDROWIE | Środa, 23 czerwca 2021 (10:52)
Czereśnie szybko zaspokajają głód, ale są tak pyszne, że trudno opanować pokusę zjedzenia jeszcze jednej i kolejnej. Zapanowanie nad apetytem bywa wyzwaniem. Warto w porę wyhamować, bo czereśnie mogą być przyczyną sensacji trawiennych, zwłaszcza jeśli są zjadane w nadmiarze. Te słodkie owoce odżywiają, nawadniają, odkwaszają i mają szereg korzyści dla zdrowia. Medycyna ludowa chętnie korzystała z leczniczych właściwości nie tylko miąższu czereśni, ale też ich liści, kwiatów, pestek, a nawet szypułek. Sprawdźmy czy warto.
1 / 6
Zacznijmy od ich unikatowej cechy. Czereśnie, jako jedne z nielicznych produktów spożywczych, zawierają jod – pierwiastek, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu tarczycy. Stymulując produkcję hormonów tarczycy w tarczycy, jod determinuje równocześnie procesy metaboliczne. Wpływa na prawidłową przemianę materii. Czereśnie są jednym z najskuteczniejszych katalizatorów trawiennych, co jest zasługą nie tylko zawartego w nich jodu, ale też kwasów organicznych i błonnika. Aby optymalnie wykorzystać tę właściwość - zjedz małą porcję i nie popijaj czereśni wodą ani mlekiem. Inaczej biegunka stanie się wysoce prawdopodobną konsekwencją.
Źródło: 123RF/PICSEL