Reklama

Leki z warzywniaka

Nasze babcie nie chodziły tak często do apteki, jak my. Potrzebne medykamenty często kupowały na straganie. Bierzmy z nich przykład.

Dziś lecznicze właściwości niektórych substancji zawartych w warzywach i owocach potwierdziły długoletnie badania naukowe. Produkty te to kopalnia witamin, mikroelementów i innych substancji prozdrowotnych. Chronią nas one przed niektórymi chorobami, wspomagają leczenie. A przy tym są smaczne i nie obciążają organizmu tak jak leki. By działały, trzeba je jeść codziennie.


Brokuły rozprawiają się z bakteriami. Są bardzo skuteczne przy leczeniu choroby wrzodowej, za której powstanie jest odpowiedzialna bakteria Helicobacter pylori. Zawarty w nich związek sulforafan niszczy szczepy bakterii oporne nawet na antybiotyki. Chroni również przed rakiem żołądka, piersi i okrężnicy. Nasza rada. Różyczki brokułów można jeść na surowo lub przed spożyciem sparzyć je wrzątkiem. Jeśli gotujemy, to nie dłużej niż 5-7 min.

Reklama

Szpinak poprawi wzrok. Jego liście zawierają ogromne ilości beta-karotenu, to składnik zapobiegający osłabieniu wzroku i wspomagający leczenie zaćmy. Częste jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy prawie o 40 proc. Nasza rada. Szpinak powinno się jeść na surowo i dodawać do sałatek, można go też dusić 3-5 minut na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Jabłka są idealne na zaparcia. Zawierają bardzo dużo błonnika, który wzmaga ruchy jelit. Wskazane jest zjadanie przynajmniej jednego jabłka dziennie, surowego lub pieczonego. Nasza rada. Jabłko trzeba dokładnie umyć ciepłą wodą i najlepiej zjeść w całości, a więc razem ze skórką. Wtedy dostarczymy sobie najwięcej błonnika.

Rzodkiewki wzmacniają odporność. To jedne z pierwszych wiosennych warzyw. Dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym wspomagają osłabiony po zimie organizm, chroniąc go przed infekcjami. Nasza rada. Rzodkiewka jest kwasotwórcza. Osoby, które cierpią na nadkwasotę oraz na wrzody żołądka, powinny jeść ją razem z produktami zasadotwórczymi np. z groszkiem lub ogórkiem. W ten sposób unikną kłopotów gastrycznych.

Szczypiorek poradzi sobie z przeziębieniem. Zawarte w nim olejki eteryczne działają podobnie do tych, które posiada czosnek. Mają silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Doskonale sprawdzają się przy infekcjach przeziębieniowych. Nasza rada. Wskazane jest zjadanie codziennie jednej łyżeczki posiekanego szczypiorku. Przykry zapach tego warzywa zniweluje zjedzenie np. surowej natki pietruszki.

Kapusta leczy stany zapalne. Jest bogatym źródłem beta- -karotenu, niezbędnego m.in. dla oczu. Sprawdza się też jako okład na opuchliznę wywołaną np. nadwerężeniem stawów i na pierś z bolącą cystą. Nasza rada. Jędrne liście kapusty schładzamy w lodówce, wycinamy z nich środkową żyłę, rozbijamy drewnianym tłuczkiem. Przykładamy na chore miejsce i przykrywamy folią. Opatrunek na ręce czy nodze można umocować bandażem. Okład na piersi przytrzyma stanik.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: leki | warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy