ZDROWIE | Poniedziałek, 17 maja 2021 (12:18)
Ponoć w naturze Polaka leży narzekanie i skłonność do zachwytu wszystkim, co obce. Gloryfikując oliwę z oliwek, przez lata dewaluowaliśmy nie tylko olej rzepakowy, ale i cały rzepak. Jest on też cenną rośliną miododajną. Maj to doskonały czas, by zauważyć żółto kwitnące pola i docenić wartość tego, co mamy za przysłowiową miedzą.
1 / 7
Gęsto usiane kwiaty rzepaku tworzą tak intensywnie żółte dywany, że najprzyjemniej podziwiać je z daleka. Wyglądają bajecznie, zwłaszcza poprzecinane pasami łąk albo polami młodych zbóż, co tworzy niepowtarzalny, naturalny patchwork. Rzepaku nie uprawiamy dla celów ozdobnych. Jest wartościową rośliną, której wciąż nie doceniamy. Być może dlatego, że jest relatywnie tani.
Źródło: 123RF/PICSEL