Reklama

Reklama

Aromat świątecznych przypraw

Kardamon

Reklama

Przez wieki zasłużył sobie na miano królowej przypraw, tytuł dzieli z czarnym pieprzem - mianowanym do roli króla w tej kategorii. Jest, tuż po szafranie, jedną z najdroższych przypraw na świecie. Ma delikatny zapach i intensywny korzenny smak, z wyrazistą nutą kamfory. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy: potęguje działanie pobudzające. Stymuluje metabolizm i pobudza apetyt.

Od wieków stosowany był w celu oczyszczenia organizmu i wzmocnienia systemu immunologicznego. Ma udowodnione działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Ułatwia trawienie białka, stąd dobrze by stał się składnikiem mięsnych świątecznych dań. Rekomendowany jest dla alergików, astmatyków i osób żyjących w zanieczyszczonym środowisku.

Wanilia

Całe laski wanilii to również przyprawa z górnej półki cenowej. Zdecydowanie większym powiedzeniem cieszą się: proszek, ekstrakt i olejek waniliowy, choć oczywistym jest, że najwięcej korzyści dla zdrowia uzyskamy z całych lasek wanilii. Słodko-korzenna nuta wanilii doskonale komponuje się z deserami, ciastami i kremami. Można jej również użyć jako dodatku do kawy czy świątecznego kompotu.

Olejek waniliowy poprawia samopoczucie, stabilizuje system nerwowy i działa antydepresyjnie. Wąchanie lasek wanilii pomaga zlikwidować uczucie głodu: zwłaszcza, gdy ma on podłoże emocjonalne. Niweluje stres i ułatwia zasypianie. Wanilia w przewodzie pokarmowym działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Dodatkowo stymuluje produkcję śliny oraz soku żołądkowego, przyspieszając w ten sposób trawienie. Wspomaga proces spalania tłuszczu. Łagodzi też bóle menstruacyjne.  

Ewa Koza, mamsmak.com  

Dowiedz się więcej na temat: przyprawy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje