Reklama

Aronia – owoce na wagę złota

Najpopularniejsza, czarnoowocowa odmiana aronii, przywędrowała do Europy zza oceanu u schyłku XVIII wieku. Do Polski trafiła z terenów byłego Związku Radzieckiego dopiero w latach 70. ubiegłego stulecia. Nie od dziś wiadomo, że jej owoce słyną z wyjątkowych właściwości leczniczych, a to za sprawą zawartych w niej związków. Świeże owoce mają cierpki smak, który nie wszystkim przypada do gustu. Bardziej popularne są aroniowe przetwory i napoje.

Naturalna ochrona przed chorobami

Na podstawie setek przeprowadzonych do tej pory badań nad owocami aronii udowodniono, że warto je spożywać, gdyż zapobiegają wielu chorobom. W cierpkich kuleczkach występują zarówno antyoksydanty, garbniki, witaminy C, B2, B6, E, PP, P, jak i składniki mineralne - miedź, kobalt, bor, lit, mangan, molibden będące dla człowieka pierwiastkami śladowymi. Sok czy nalewkę z aronii warto pić przez cały rok w celu wzmocnienia odporności.

Reklama

Owoce aronii to skarbnica antocyjanów, czyli naturalnych barwników, nadających im intensywny kolor. Wykazują one korzystny wpływ na ludzki organizm - łagodzą stany zapalne, wzmacniają tętnice, zapobiegając rozwojowi miażdżycy czy powstawaniu zakrzepów. Pomagają też zachować dobry wzrok, a także chronią przez szkodliwym wpływem promieni UV. Aronia "bije na głowę" inne owoce, biorąc pod uwagę zawartość antocyjanów - w 100 g jej owoców znajduje się aż 500 mg tych składników, a zatem więcej niż w takiej samej ilości czarnego bzu czy lampce czerwonego wina.

Aronia może być lekiem na nadciśnienie tętnicze krwi. Dowiedziono, że u osób z tym schorzeniem, już po kilku tygodniach systematycznego spożywania aronii, ciśnienie spada. Te wyjątkowe owoce powinny być zatem stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem.

***Zobacz także***

Badania przeprowadzone w Holandii dowiodły również, że dieta bogata w antocyjany i taniny (których aronia jest bogactwem) zmniejsza ryzyko chorób serca. Im więcej tych składników w diecie, tym mniejsze prawdopodobieństwo problemów kardiologicznych.

Spożywanie owoców aronii odgrywa również ważną rolę w profilaktyce chorób neurologicznych. W grupie 100 osób powyżej 70. roku życia, przez kilka miesięcy podawano ekstrakty bogate w polifenole - antocyjany i taniny. Okazało się, że po zakończeniu eksperymentu, u osób tych poprawiła się znacząco pamięć.

"Czarny skarb" szczególnie polecany jest osobom chorującym na cukrzycę. Wykazano, że owoce aronii obniżają poziom cukru we krwi oraz wspierają produkcję insuliny. Diabetycy powinni pić sok z aronii bez dodatku cukru, najlepiej domowej roboty, lub po prostu jeść świeże owoce.

***Zobacz także***

Udział w profilaktyce przeciwnowotworowej

Udowodnione naukowo są również właściwości przeciwnowotworowe aronii. Doświadczenia przeprowadzone na myszach wykazały, że zestaw związków zawartych w tychże owocach chronił je przed rakiem nawet, gdy do ich pożywienia dodawane były toksyny wywołujące nowotwory. Naturalne związki cierpkich kuleczek wiążą toksyczne substancje i tym samym je unieszkodliwiają.

Nie ma też wątpliwości, co do skuteczności stosowania składników aronii w profilaktyce raka jelita grubego. Owoce zmniejszają także skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych.

To nie koniec zalet - owoce te korzystnie wpływają też na układ trawienny, zmniejszają apetyt na słodycze i tym samym wspomagają odchudzanie. Spożywanie ich pomoże obniżyć również poziom "złego" cholesterolu, poprawić ostrość widzenia, przyspieszyć proces gojenia się ran.

Co więcej, jedząc owoce aronii lub spożywając wyprodukowany z nich sok, możemy poprawić swój nastrój, zmniejszyć poziom stresu oraz zyskać więcej energii.

Warto wiedzieć, że aronia wspomaga leczenie grypy, przeziębienia, infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, wspiera też skuteczność kuracji odtruwających.

Polska jest światową potęgą jeśli chodzi o uprawę i eksport aronii. Obecnie większość krajowej produkcji trafia na zagraniczne rynki. Naszymi rodzimymi przetworami z tego wyjątkowego owocu zachwycają się nawet mieszkańcy Korei Południowej czy Japonii. W Polsce cieszy się mniejszą popularnością, jednak odkąd zaczęto mówić o niej jako o najzdrowszym owocu jagodowym, zaczęliśmy częściej włączać ją do diety.

W lecie możemy zajadać się świeżymi owocami aronii, a gdy z dostępnością jest trudniej, warto spożywać przetwory czy np. suszone owoce aronii. Mogą one służyć jako baza do stworzenia owocowej herbatki. Wystarczy tylko zalać dwie łyżeczki suszu gorącą wodą. Co prawda, w procesie suszenia dojdzie do pewnych strat witaminowych, ale najcenniejsze związki (jak np. bioflawonoidy) nadal będą obecne, czyniąc napar niezwykle zdrowym. 

Trzeba wiedzieć, że mimo tych wszystkich wspaniałych właściwości, owoce aronii nie są wskazane przy niektórych schorzeniach. Zrezygnować z nich powinny osoby z chorobą wrzodową, nadkwasotą, czy cierpiące na stany zapalne żołądka i dwunastnicy.

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy