Reklama

Reklama

Chory na cukrzycę może pracować?

Ważne też, aby w pracy był ktoś, kto mógłby pomóc w razie epizodu ciężkiej hipoglikemii, która może, chociaż nie musi się przytrafić, każdemu choremu. Warto o tym porozmawiać z pracodawcą.

Reklama

Nieregularne godziny pracy

Najlepiej, aby godziny pracy były regularne, co znacznie ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi. Nie znaczy to, że nie można wykonywać zajęcia, które wymaga pracy zmianowej lub nienormowanego czasu pracy, ale wtedy należy wszystko dobrze zaplanować. Czy będzie można pogodzić leczenie cukrzycy i posiłki z godzinami pracy? Warto to omówić z lekarzem, który może przepisać insuliny, które będą bardziej odpowiednie dla takiego trybu życia. I tak np. analogi insuliny i mieszanki analogowe umożliwiają lepsze aniżeli insuliny klasyczne leczenie cukrzycy poprzez zapobieganie wzrostowi poziomu cukru po posiłku albowiem lepiej pokrywają zapotrzebowanie na insulinę przez całą dobę. Analogi przeciwdziałają hipoglikemiom, tzn. ograniczają znaczne i groźne spadki poziomu glukozy we krwi.

Analogi poprawiają jakość życia osób z cukrzycą, ponieważ pozwalają zmniejszyć liczbę posiłków - z powodu krótkiego szczytu działania stężenie analogu we krwi szybko się obniża do poziomu podstawowego, dlatego można wyeliminować dodatkowe posiłki i przekąski, które mają ochronić pacjenta przed wystąpieniem hipoglikemii, pozwalają zjeść np. ciastko, ponieważ dają możliwość dodatkowego podania 1 - 2 jednostek szybko działającego analogu. Ponadto są wygodne w stosowaniu, wchłaniają się bardzo szybko, można je wstrzykiwać bezpośrednio przed posiłkiem (nie jest potrzebne zachowanie 30-45-minutowej przerwy między wstrzyknięciem, a początkiem posiłku, jak w przypadku insuliny ludzkiej).

Posiłki poza domem

Chorzy na cukrzycę, nie zawsze mogą jeść w pracy na lunch to, co przynieśli sobie z domu. Często muszą bazować na posiłkach z bufetu pracowniczego czy okolicznych barów lub firm cateringowych. Wówczas należy:

- zamawiać posiłki gotowane, grillowane lub pieczone,

- wybierać dania dietetyczne,

- unikać spożywania posiłków typu fast food,

- unikać mięsa tłustego i smażonego,

- pytać o składniki serwowanych dań,

- pamiętać o przeliczaniu wymienników węglowodanowych.

Niezbędnik w szufladzie biurka

W pracy każdy chory powinien mieć swój "niezbędnik" konieczny do codziennej kontroli cukrzycy.

A więc: paski testowe do glukometru, zapas igieł, insulinę (należy ją przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce), leki przeciwcukrzycowe (jeżeli takie są stosowane). Należy też pamiętać o przekąskach w szufladzie biurka: kostkach cukru, cukierkach, ciastkach. Trzeba też ściśle przestrzegać godzin przyjmowania leków, insuliny i spożywania posiłków o określonej wartości energetycznej. Oczywiście te wszystkie ograniczenia nie dotyczą pacjentów leczonych nowoczesnymi insulinami.

Dowiedz się więcej na temat: zawód | zawody | zaburzenia | zdrowie | posiłki | cukrzycy | chory | cukrzyca

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje