Reklama

Reklama

Chory na cukrzycę może pracować?

Co wykazują badania?

Reklama

Chorzy są zdolni do wykonywania bardzo wielu ważnych zawodów. Niestety, często mają problemy ze znalezieniem pracy, zwłaszcza, jeśli nie mają odpowiednich kwalifikacji i wykształcenia.

Poza tym ci, którzy pracują nierzadko boją się utraty pracy ze względu na panujące powszechnie mity, które dotyczą ich absencji w pracy czy niższej wydajności. Nie są to poglądy prawdziwe.

Z badań wynika, że osoby chore, prawidłowo leczone - nie mają poważnych powikłań, pracują bardzo efektywnie i opuszczają mniej dni w pracy. Być może jest to związane z faktem, że sama cukrzyca łączy się z koniecznością systematycznego leczenia i narzuca chorym dużą dyscyplinę.

Badania wykazały, że 16 proc. chorych na cukrzycę leczonych insuliną ukrywa jednak w pracy fakt, że chorują. Nie chcą być dyskryminowani, pomijani w awansach. Jest to bardzo niefortunne.

W razie wypadku na stanowisku pracy np. upadku z wysokości spowodowanego zaburzeniami świadomości, firma i chory mogą być narażeni na poważne konsekwencje. Ponadto fakt ukrywania choroby ma niekorzystny wpływ na możliwość jej leczenia. Pracownik ukrywający w pracy swoją chorobę nie będzie mógł systematycznie kontrolować poziomu cukru we krwi ani regularnie przyjmować leków ani insuliny. Prowadzić to może do pogorszenia stanu zdrowia i przyspieszenia powstawania groźnych powikłań.

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opracowało zalecenia dotyczące aktywności zawodowej chorych na cukrzycę. Uznano, że poza nielicznymi określonymi sytuacjami nie ma powodu, aby chorych na cukrzycę dotykały jakiekolwiek ograniczenia zawodowe. Jeśli takie są, to powinny być nakładane na pacjentów po starannym przeanalizowaniu ich sytuacji i stanu zdrowia. Jest rzeczą niedopuszczalną, aby sam fakt chorowania na cukrzycę stanowił przyczynę dyskryminacji lub nierównego traktowania.

Tu apel do pracodawców: chory na cukrzycę może tak samo efektywnie pracować jak osoba zdrowa, pod warunkiem, że będzie odpowiednio leczony i stworzy mu się w pracy odpowiednie możliwości.

Konsultacja merytoryczna: dr Zofia Ruprecht - Klinika Endokrynologii i Diabetologii Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Dowiedz się więcej na temat: zawód | zawody | zaburzenia | zdrowie | posiłki | cukrzycy | chory | cukrzyca

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje