Reklama

Chudnij bez wyrzeczeń!

Jogurt z muesli, płatkami, otrębami, rodzynkami i orzeszkami nie tylko cię nasyci, ale i zapewni doskonały start na cały dzień. Zapobiegnie także atakom niepohamowanego głodu między posiłkami.

Zdrowe co nieco między posiłkami utrzymuje żołądek w ryzach

W żołądku ci burczy, a do obiadu masz 2 godziny. Nie sięgaj po kaloryczną przekąskę, np. kanapki z wędliną. Nie nasyci cię, ale sprawi, że przybędzie ci na wadze. Lepiej zjedz coś lżejszego, np. kawałek sera, kilka winogron, jogurt (np. z płatkami owsianymi). Poskromią głód i przyspieszą przemianę materii.

Reklama

Kto w czasie jedzenia często odkłada sztućce, ten z reguły je mniej

Jedz powoli. Daj sobie czas na spokojny posiłek, bez pośpiechu. Uczucie sytości rodzi się w mózgu dopiero po 20 minutach. Dobrym sposobem, aby go poczuć, jest odkładanie co jakiś czas sztućców na bok i rozmowa z towarzyszącymi osobami. Zjesz mniej, a będziesz najedzona. Po głównym daniu zrób 5 minut przerwy przed następnym.

Przechytrz swój mózg za pomocą zapachu

Masz apetyt na jakąś potrawę. Ale kiedy ją gotujesz, tracisz na nią ochotę. Zapachy pobudzają bowiem rejony mózgu, które znajdują się w sąsiedztwie stref odpowiedzialnych za uczucie sytości. Mózg otrzymuje sygnał, że coś zjadłaś. Zanim więc sięgniesz po przekąskę, zajmij się przygotowywaniem jedzenia. To zmniejszy atak głodu.

Często zmieniaj kompozycje posiłków

Prawidłowe zestawienie składników jedzenia utrzymuje w normie wytwarzanie insuliny i hamuje ataki głodu. Najkorzystniej dla organizmu, gdy danie składa się z białek i węglowodanów. Dobrą kombinacją jest np. połączenie ryby z warzywami lub wafli ryżowych z jajecznicą z ziołami. Możesz też zjeść tylko samą lekkostrawną rybę z chlebem lub ziemniakami.

Wybieraj niskokaloryczne żelki albo jedz suszone owoce

Nie musisz rezygnować ze wszystkich słodyczy, ale nie zajadaj się całą tabliczką kalorycznej i tłustej czekolady. Lepiej wybierz niskokaloryczne żelki. 10 dag czekolady to 550 kalorii, a 10 dag żełków to zaledwie 340 kalorii. Jeśli mimo to nie możesz się opanować, weź do ust mały kawałeczek czekolady i trzymaj go dłużej w ustach. A jeszcze zdrowiej będzie, kiedy jako słodycze potraktujesz owoce, w tym również suszone.

Soki i warzywa są pożywne i mają mało kalorii

Znasz to? Zaledwie usiądziesz przed telewizorem, już byś coś schrupała. Zamiast więc siedzieć bezproduktywnie i bezskutecznie walczyć z apetytem, możesz coś pogryzać. Zamiast chipsów, wybierz jednak kawałek marchewki lub papryki. Możesz też popijać warzywny sok albo mały jogurt.

Pomoże ci chińska medycyna i nacisk na akupresurowe punkty

Kiedy żołądek domaga się jedzenia, uciskaj punkty akupresurowe na dłoni. Rób to 2 razy dziennie przez 5 minut. Albo usiądź swobodnie, pochyl się lekko do przodu i oddychaj głęboko. Znajdź punkt między mostkiem i pępkiem i uciskaj go przez pół minuty.

Jeśli chcesz zmniejszyć głód, jedz chleb razowy

Nie możesz już wytrzymać? Zjedz kromkę chleba, najlepiej razowego. Gryź powoli, delektuj się każdym kęsem. Pozbędziesz się ściskania w żołądku i stracisz ochotę na czekoladę. Poczujesz, że chleb smakuje słodko. To dlatego, że enzymy w ślinie wzmacniają odczuwanie smaku cukru, znajdującego się w chlebie.

Bella Relaks
Dowiedz się więcej na temat: czekolady | głód | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy