Reklama

Reklama

Co jeść, by obniżyć ryzyko nowotworu piersi?

Warzywa kapustne

Warzywa, takie jak kalafior, kapusta i brokuły, zawierają glukozynolany, czyli związki chemiczne o dużym potencjale przeciwnowotworowym. Substancje te ograniczają zarazem ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i miażdżycy. Szczególnie polecane są brokuły, które zostały szczegółowo przebadane pod kątem działania przeciwnowotworowego. Są one również bogatym źródłem witamin A, C, K, B1 i B2, a także minerałów - wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. 

Reklama

Eksperci sugerują, by brokuły lądowały na naszych talerzach przynajmniej trzy razy w tygodniu (chyba że lekarz zaleci inaczej ze względu na dolegliwości tarczycy.

Zioła i przyprawy

Doskonałym dopełnieniem diety antynowotworowej są zioła i przyprawy. Stanowią one skarbnicę cennych składników, które, jak dowiedziono w licznych badaniach, mogą w istotny sposób zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów - w tym nowotworu piersi. 

Najbardziej cenione są oregano i kurkuma. Oregano zawiera w sobie kwas rozmarynowy oraz silny przeciwutleniacz karwakrol - obie te substancje chronią organizm przed namnażaniem się komórek rakowych. Podobne działanie ma obecna w kurkumie kurkumina. 

Warto wzbogacić jadłospis także o pietruszkę, rozmaryn, tymianek i imbir. Nie tylko znakomicie podkreślą smak potraw, ale też dostarczą nam wielu korzyści zdrowotnych, chroniąc m.in. przed rakiem piersi. 

Dowiedz się więcej na temat: nowotwór | rak | dieta | rak piersi

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje