Reklama

Czego domaga się organizm, gdy masz ochotę na konkretne potrawy?

Gdybyśmy uważnie wsłuchiwały się w swoje ciało, podpowiedziałoby nam, czego mu potrzeba. 

Słodka przyjemność

Organizm uczy się już w dzieciństwie, że zjedzenie słodyczy poprawia nastrój. Więc sięgamy po nie. 

Chętka na cukier może oznaczać też, że jesteś niewyspana lub zestresowana. Zamiast jedzenia słodyczy zdrowsza jest drzemka albo... rozmowa z przyjaciółką. 

Jeżeli często masz ochotę na makaron, bułeczki lub placki, jest to taki sam sygnał, jak potrzeba zjedzenia słodyczy. 

Nasz organizm trawi bowiem białą mąkę tak samo jak cukier. 

Reklama

Jeśli kusi cię danie mączne na słono, to znaczy, że potrzebujesz zastrzyku energii (brak ci glukozy i sodu). Zdrowiej jest wtedy wypić szklankę wody lub niesłodzonej herbaty owocowej, otworzyć szeroko okno i albo chwilkę się pogimnastykować, albo poleżeć 15 min pod kocykiem. 

A jeśli już nie możesz oprzeć się pokusie, zjedz coś z mąki z pełnego przemiału (nie białej), która jest zdrowsza, m.in. dlatego że wolniej ją trawimy. 

Słone przekąski i sól

Chipsy i paluszki lubimy dlatego, że chcemy... chrupać! W ten sposób rozładowujemy stres. 

Ochota na słone przekąski może być także oznaką pragnienia. Organizm dopomina się soli, by móc zatrzymać wodę - czuje, że ma jej za  mało. 

Zamiast chrupać, napij się. 


Sygnał choroby

Krótko po zjedzeniu posiłku czujesz, że musisz zjeść deser? Może to świadczyć o insulinooporności (może prowadzić do cukrzycy). Jeśli zrezygnowanie z cukru i jedzenie 5 posiłków (co 3 godziny) nie pomaga, zgłoś się do lekarza.

Nieodparta ochota na zjedzenie czegoś to niekoniecznie znak, że jesteś łasuchem bez krztyny silnej woli. 

Pokaż mi, co chcesz zjeść, a powiem, jakich składników ci brakuje

Chipsy

Masz za mało elektrolitów: potasu i magnezu. 

Jedz przetwory z pomidorów, banany, suszone morele, warzywa strączkowe i zielone liściaste, ziemniaki, pestki dyni oraz słonecznika, orzechy.

Coś słodkiego

Masz za mało chromu lub wody. Jedz gotowaną wołowinę, drożdże, jajka, brokuły, jabłka, grube kasze, otręby, pij więcej wody.

Makaron, bułki, biały chleb

Masz za mało azotu. Jedz orzechy, nasiona,  fasolę i zielone warzywa liściaste.


Smażone

Masz za mało tłuszczów albo wapnia. Jedz awokado, jarmuż, brokuły, natkę, marchew, kukurydzę, i różne odmiany kapusty.

Żółty ser

Masz za mało kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i fosforu. Jedz mielone siemię lniane, kokos, brokuły, sezam, jesienią i zimą łykaj witaminę D.

Mięso

Masz za mało żelaza albo białka lub wit. z grupy B. Jedz chudą wołowinę, indyka, wątróbkę, sardynki z puszki, jajka, różne gatunki fasoli, zielone warzywa liściaste, suszone figi, sezam, algi morskie.

Pokarmy oleiste i tłuste

Masz za mało wapnia. Jedz szproty, twarożek, kefir brukselkę.

Czekolada

Masz za mało magnezu lub witamin z grupy B. Jedz słonecznik, pij ciemne niesłodzone kakao. 

Jabłka

Może to oznaczać  dużą ilość tłuszczy nasyconych  w diecie - jedz mniej masła, kupowanych ciastek i...  jedz jabłka! Najlepiej ze skórką.


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy