Reklama

Czego nie wolno jeść na pusty żołądek?

Słodycze

Drożdżówki, pączki, ciasteczka to najgorszy z możliwych początków dnia. Po pierwsze, to duża dawka pustych kalorii, która zasłodzi i "zamuli" nas na następne godziny. Po drugie, dawka słodkiego to zastrzyk cukrów do krwi, wzrost poziomu insuliny i szok dla trzustki. A to zwiększa ryzyko cukrzycy.

Pomidory

Choć pomidory zawierają wiele korzystnych dla naszego zdrowia składników, jedzenie ich na czczo nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Zawierają kwas taninowy, który może zakwaszać żołądek, przyczyniając się do powstania wrzodów. Poza tym jedzenie na śniadanie surowych warzyw bez żadnych dodatków może powodować wzdęcia.

Reklama

Banany

Ta przekąska ma wiele cennych składników, ale jedzenie ich na czczo może skończyć się źle. Po pierwsze, banany zawierają mnóstwo cukrów prostych, które powodują skoki insuliny, dokładnie tak, jak słodycze. Poza tym w bananie znajduje się sporo magnezu - jeśli zjemy go na czczo, spora dawka dostanie się do krwi, może to zaszkodzić naszemu sercu.

Cytrusy

Pomarańcze i grejpfruty to dobry pomysł na drugie śniadanie. Na czczo lepiej ich unikać, są bowiem bogate w kwas cytrynowy, który zakwasza żołądek, może powodować uszkodzenie błony śluzowej, przyspieszać rozwój wrzodów i powodować zgagę.

Gazowane napoje

Kolorowe napoje z bąbelkami to generalnie niezbyt wartościowy produkt, ponieważ składają się one głównie z cukru i masy sztucznych barwników. Jeśli jednak nie możesz się im oprzeć, nigdy nie pij ich na pusty żołądek. Podrażnisz błonę śluzową, co w przyszłości może doprowadzić do zapalenia lub wrzodów. Poza tym gazowane napoje niekorzystnie wpływają na krążenie. Na czczo najlepiej wypić szklankę wody, oczywiście niegazowanej.

Jogurt

Ta wiadomość może was zaskoczyć! Jogurt to bogactwo żywych kultur bakterii, które dostarczamy do organizmu po to, by wzmocnić jego odporność. Jeśli jednak zjemy jogurt na czczo, kwas znajdujący się w żołądku zniszczy wszystkie dobroczynne bakterie.

Ostre produkty

Podrażniają żołądek, mogą powodować zgagę, sprzyjają rozwojowi wrzodów i nadżerek. Pikantne dania mogą też być ciężkostrawne. Jeśli bardzo je lubisz, jedz je na obiad lub wczesną kolację.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | co na śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy