Reklama

Dieta w chorobach trzustki

Trzustka jest ważnym gruczołem trawiennym - wytwarza wiele enzymów trawiennych i dokrewnym - produkuje hormony.

Położona jest w tylnej lewej części nadbrzusza, bezpośrednio za żołądkiem. Wydziela sok trzustkowy, w którym znajdują się enzymy trawiące białka, węglowodany i tłuszcze, a także hormony - głównie insulinę i glukagon odpowiedzialne za gospodarkę węglowodanową. Najczęstsze dysfunkcje trzustki to ostre lub przewlekłe zapalenie gruczołu.

Ostre zapalenie trzustki

Ostre zapalenie trzustki objawia się silnym bólem w górnej części brzucha, który może promieniować do pleców i utrzymywać się nawet kilka dni. Przyczyną około 40 proc. przypadków jest nadużywanie alkoholu.

Reklama

Wśród innych czynników wyminięć trzeba kamicę żółciową, urazy brzucha, infekcje wirusowe (np. świnka) i niektóre leki.

Warunkiem wyzdrowienia jest usunięcie przyczyny, czyli kamieni żółciowych lub całkowita rezygnacja ze spożywania alkoholu. 

Przewlekłe zapalenie trzustki

Ta nienowotworowa choroba przewlekła prowadzi do upośledzenia wydzielania enzymów trawiennych i hormonów produkowanych przez trzustkę. W efekcie dochodzi do zaburzeń trawienia i wchłaniania pokarmów oraz rozwoju cukrzycy. W ostatnich latach obserwuje się stały i systematyczny wzrost zachorowań w krajach, w których spożywa się duże ilości alkoholu.

Dieta trzustkowa

Oprócz koniecznej konsultacji lekarskiej warto zgłosić się do dietetyka w celu ustalenia modelu żywienia, który nie będzie szkodził trzustce. Co w nim najważniejsze? 

Zasady żywienia przy przewlekłym zapaleniu trzustki:

1. Całkowita rezygnacja z alkoholu.

2. Konieczność stosowania lekkostrawnej diety niskotłuszczowej, w której zwiększona będzie zawartość węglowodanów i białka.

3. Głównym źródłem energii w diecie trzustkowej są węglowodany złożone o obniżonej zawartości błonnika, takie jak biały ryż czy pieczywo pszenne.

4. Spożywane produkty białkowe powinny mieć obniżoną zawartość tłuszczu. Warto wybierać chude mięsa i ryby, białko jaj czy chudy ser twarogowy.

5. Zalecane jest spożywanie pięciu posiłków, w małych porcjach.

6. Ważne, by śniadanie zjeść do godziny po przebudzeniu, organizm potrzebuje energii na start.

7. Kolację spożyć nie później niż dwie godziny przed snem, noc jest czasem na regenerację, również dla przewodu pokarmowego.

8. Przy zapaleniu trzustki surowe warzywa i owoce często nie są tolerowane, trzeba poddać je obróbce termicznej.

Rekomendowane jest gotowanie na parze, w małej ilości wody, duszenie i pieczenie. Niewskazane jest smażenie warzyw. Z tej techniki kulinarnej najlepiej zupełnie zrezygnować.

9. Warzywa i owoce, które prowokują wzdęcia (rośliny strączkowe, cebula, czosnek, kapusta, kalafior, śliwki i czereśnie) trzeba wykluczyć z jadłospisu.

10. Oprócz alkoholu z diety wykluczyć trzeba żywność wysokoprzetworzoną, produkty typu fast food i słodycze.

11. Nie należy jeść i pić ekstremalnie gorących i bardzo zimnych posiłków i płynów.

12. Trzeba pamiętać o przeżuwaniu każdego kęsa, by nie połykać wielkich kawałków pokarmu wraz z powietrzem.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: trzustka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy