Reklama

Herbata jaśminowa – warto zaparzyć ją już dziś!

Delikatny w smaku i aromatyczny napar ma niezwykle wykwintne skojarzenia. Przed wiekami zarezerwowany był dla władców i określany cesarską perłą. Zachwyt nad herbatą jaśminowa nie jest ani trochę przesadzony. Ten smaczny i cenny dla zdrowia napój jest nieocenionym sprzymierzeńcem systemu nerwowego i metabolizmu.

Jaśmin jest rośliną z rodziny oliwkowatych, występuje w około 200 gatunkach, pochodzących z terenów Azji i Afryki. Rozkwita intensywnie pachnącymi białymi, żółtymi i bladoróżowymi kwiatami.

Odmiany herbaty jaśminowej

Herbata jaśminowa wywodzi z Dalekiego Wschodu. Jej walorami raczyła się blisko 800 lat temu chińska dynastia Song, to tam napar zyskał miano cesarskiej perły. Dziś cieszy się uznaniem na całym świecie i jest bez problemu dostępna dla wszystkich, niezależnie od statusu społecznego. Możemy kupić ją w wielu odmianach. Największa popularnością cieszą się:

Reklama

- zielona herbata jaśminowa;

- biała herbata jaśminowa;

- czarna herbata jaśminowa;

- czerwona herbata jaśminowa;

- jaśminowy rooibos.

Działanie lecznicze

Chińczycy najpierw docenili walory smakowe jaśminowych naparów, później coraz częściej spożywali ją dla zdrowia. Zawarte w jaśminie olejki eteryczne mają wszechstronny korzystny wpływ na większość procesów życiowych zachodzących w ludzkim organizmie.

Herbata jaśminowa:

- będzie istotnym wsparciem dla systemu nerwowego: pomaga tonować skrajne emocje, wycisza, odpręża, niweluje skutki przewlekłego stresu, napięcie i zmęczenie, ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu (sprzyja prawidłowemu przejściu w fazę snu głębokiego), poprawia samopoczucie, jest zalecana dla osób ze skłonnością do stanów depresyjnych;

- sprzyja procesom metabolicznym: znosi dyskomfort trawienny, pomaga uporać się z niestrawnością, reguluje ruchy perystaltyczne jelit, pomaga usunąć zbędne produkty przemiany materii, przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn; wpływa na normalizację poziomu cholesterolu;

- neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia komórek i chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, choroby nowotworowe;

- ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalnie;

- wspiera pracę serca i obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi;

- jest polecana w profilaktyce przeciwzawałowej.

Jak przygotować napar?

Właściwe parzenie herbaty pozwoli wydobyć jej wszystkie nuty smakowe i zachować właściwości zdrowotne. Do przygotowania filiżanki naparu wystarczy łyżeczka suszu.

Zieloną herbatę jaśminową parzymy wodą o temperaturze 80ºC; białą optymalnie w temperaturze 70ºC; rooibos i czarną w 95ºC, a czerwoną herbatę jaśminową w 90ºC. Po zalaniu herbaty przykrywamy filiżankę i odstawiamy na 3, maksymalnie 4 minuty.

Przedłużanie czasu parzenia (zwłaszcza w przypadku herbaty zielonej) może wydobyć goryczkę.

Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy