Reklama

Reklama

Jak chronić się przed trującymi mykotoksynami?

Jak unikać mykotoksyn w jedzeniu?

Jeśli zauważysz w sklepie osad pleśni na warzywach i owocach, nie szukaj w skrzyni "zdrowych" okazów - toksynami skażona jest cała partia!

Reklama

Pleśń w kaszach i orzechach nie jest widoczna - ale rozpoznasz ją po charakterystycznym"stęchłym" zapachu i smaku.

W pralkach i lodówkach...Ponieważ wiele pleśni lubi wilgoć, doskonale rozwijają się one w naszych pralkach, ale także... w lodówkach.

Zarodki pleśni w lodówkach są niewidoczne, ale skażają przechowywaną w nich żywność.

Toksyny pleśni rozwijających się w pralkach pozostają na wypranych w nich ubraniach.

Kontakt z nimi prowadzi do alergii skórnych i egzem. 

Jak unikać mykotoksyn w domu?

Gdy żywność w lodówce szybko się psuje – pojawiają się na niej osady lub wydziela się brzydki zapach – to oznacza obecność zarodników pleśni.

Należy wtedy wyrzucić wszystkie otwarte produkty,a lodówkę rozmrozić, umyć(np. wodą z octem) i przed włączeniem dokładnie osuszyć.

Pleśń w pralkach jest widoczna. Aby ją usunąć, trzeba użyć preparatu odgrzybiającego do pralek (koszt: ok. 10 zł). Aby uniknąć pleśni, po praniu płucz dozownik i nie zamykaj pralki aż do jej wyschnięcia.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje