Jak unikać mykotoksyn w jedzeniu?
Jeśli zauważysz w sklepie osad pleśni na warzywach i owocach, nie szukaj w skrzyni "zdrowych" okazów - toksynami skażona jest cała partia!
Pleśń w kaszach i orzechach nie jest widoczna - ale rozpoznasz ją po charakterystycznym"stęchłym" zapachu i smaku.
W pralkach i lodówkach...Ponieważ wiele pleśni lubi wilgoć, doskonale rozwijają się one w naszych pralkach, ale także... w lodówkach.
Zarodki pleśni w lodówkach są niewidoczne, ale skażają przechowywaną w nich żywność.
Toksyny pleśni rozwijających się w pralkach pozostają na wypranych w nich ubraniach.
Kontakt z nimi prowadzi do alergii skórnych i egzem.
Jak unikać mykotoksyn w domu?
Gdy żywność w lodówce szybko się psuje – pojawiają się na niej osady lub wydziela się brzydki zapach – to oznacza obecność zarodników pleśni.
Należy wtedy wyrzucić wszystkie otwarte produkty,a lodówkę rozmrozić, umyć(np. wodą z octem) i przed włączeniem dokładnie osuszyć.
Pleśń w pralkach jest widoczna. Aby ją usunąć, trzeba użyć preparatu odgrzybiającego do pralek (koszt: ok. 10 zł). Aby uniknąć pleśni, po praniu płucz dozownik i nie zamykaj pralki aż do jej wyschnięcia.