Reklama

Jak jemy w czasie pandemii? Zaskakujące wyniki badań

Domowa izolacja nie tylko pcha nas w stronę kulinarnych eksperymentów i większego zainteresowania gotowaniem. Wpływa również na nasze decyzje dotyczące tego, co jemy.

- W dobie globalnej pandemii konsumenci są coraz bardziej świadomi swojego zdrowia i praktyk niezbędnych do jego obrony - informuje raport przygotowany przez Tastewise. 

Żywność i napoje, które są korzystne dla układu odpornościowego, sprzyjające odprężeniu i przynoszące ogólne zdrowotne korzyści, stają się coraz bardziej popularne. 

- Już w ubiegłym roku konsumenci coraz częściej zwracali się ku żywności i napojom w celu uzyskania korzyści zdrowotnych, ale w czasie koronawirusa trend stał się jeszcze wyraźniejszy - dowodzi raport.

Reklama

W siłę rośnie również zainteresowanie dietą roślinną. Raport Global Web Index pokazuje, że młodsze pokolenie zastanawia się nad swoją dietą. Bierze pod uwagę takie czynniki jak zdrowie, ale również środowisko. W związku z tym ich wybory żywieniowe i związane z tym wybory w trakcie zakupów, bardziej koncentrują się na zdrowej żywności.

Równocześnie rośnie zainteresowanie dietą roślinną, a także dietą fleksitariańską, która zakłada większą elastyczność. Osoby wybierające taki model żywienia, nie rezygnują z mięsa i produktów zwierzęcych, ale znacznie je ograniczają.

***Zobacz także***

Do podobnych wniosków prowadzą badania przeprowadzone wśród Brytyjczyków przez The Vegan Society. Z najnowszego raportu wynika, że 20 proc. respondentów ogranicza spożycie mięsa. 

Spośród tych, którzy zmniejszyli spożycie mięsa lub nabiału, 41 proc. stwierdziło, że zrobiło to z powodu braku preferowanego produktu na półkach supermarketów. Tymczasem 43 proc. zdecydowało się ograniczyć spożycie mięsa z troski o zdrowie, środowisko lub prawa zwierząt. 15 proc. wybiera tę alternatywę z powodów finansowych.

Poza wieloma aspektami, fakt, że chętniej i częściej eksperymentujemy w kuchni w związku z izolacją, może okazać się dobrym momentem na przetestowanie kilku przepisów i spróbowanie diety roślinnej. Nawet jeśli to nie stanie się stylem życia, może okazać się ciekawym urozmaiceniem. 

Ponadto, jak przekonuje dietetyk Simone Wilson, dieta roślinna może zbawiennie wpłynąć na nasze samopoczucie. 

- Nie trzeba długo czekać na efekty. Dieta roślinna nie chroni magicznie przed koronawirusem, ale dobrze zbilansowana dieta wegańska wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego - mówi Wilson. 

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

***Zobacz także***

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: pandemia | wegetarianizm
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy