Reklama

Reklama

Jak odżywiają się Polacy?

Jeśli chodzi o tłuszcze, zaleca się, aby stanowiły one nie więcej niż 20-35 proc. wartości energetycznej codziennej diety. Jednocześnie istotne jest ich źródło - nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych powinno być jak najmniej, z czego wciąż zbyt mało osób zdaje sobie sprawę. Coraz częściej w naszym społeczeństwie niekorzystne dla zdrowia tłuszcze zwierzęce są zamieniane na te pochodzenia roślinnego, jednak wciąż ich średnie spożycie nie należy do zadowalających wyników. W przeciętnej racji pokarmowej Polaka szkodliwe, nasycone kwasy tłuszczowe stanowią aż 15 proc. wartości energetycznej diety, przy czym miesięczna dawka tłuszczów to ok. 1,071 kg - 0,26 kg to samo masło.

Reklama

Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, która nie jest najzdrowsza. Mimo iż świadomość dotycząca zdrowego odżywiania wzrasta, ikoną polskiego stołu wciąż pozostaje schabowy z zasmażaną kapustą. Dieta Polaków ciągle jest zbyt uboga w warzywa oraz owoce, a obfituje w żywność przetworzoną. Jemy zbyt mało ryb, kasz i naturalnych produktów zbożowych, za to z chęcią sięgamy po codzienną porcję mięsa, wędlin oraz pieczywa niewiadomego pochodzenia. Co więcej, wielu Polaków przyznaje, że przesadza ze słodyczami, kawą czy napojami słodzonymi. Ponadto w wielu Polskich domach to produkty mączne grają pierwsze skrzypce.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje