Jedz te produkty, a zachowasz zdrowie
Wciąż przybierająca na sile moda na bycie fit, zdrowe jedzenie i powrót do natury sprawiła, że coraz głośniej zrobiło się o superżywności. Czym ona jest i czy warto skorzystać z tej formy leczenia?
Superżwyność to w sporym uproszczeniu takie pokarmy, których skład bogaty jest w wyjątkowo cenne dla organizmu składniki. Próżno szukać ich w słodyczach, żywności przetworzonej czy daniach typu fast food. Co możemy znaleźć w "super jedzeniu"?
Minerały, enzymy, proteiny, witaminy oraz antyoksydanty znajdują się na czele tej listy. Dalej znaleźć możemy niezbędne kwasy tłuszczowe, błonnik oraz koenzymy. W czasach, gdy większość z nas jest "niedożywiona" - stawiamy na ilość, ale nie jakość - warto wzbogacić swoją dietę o pokarmy, które dodadzą sił, energii i staną się czystym paliwem dla naszego organizmu.
Superżywność zwiększa odporność, reguluje trawienie, chroni przed chorobami, stresem i chronicznym zmęczeniem.
Na czele super pokarmów znajdują się chlorella, spirulina, jagody goji oraz młody jęczmień. Warto sięgać również po olej kokosowy, jagody acai, siemię lniane, amarantus i komosę ryżową.
Superżywność pochłania metale ciężkie i czyści organizm z toksyn. To bogactwo składników odżywczych i potężna dawka energii!