Reklama

Reklama

Konfitura śliwkowa – palce lizać


Konfitura śliwkowa  

Dzięki obróbce termicznej na bazie śliwek przygotujemy pyszne kompoty, dżemy i konfitury. Dziś nasz pomysł na konfiturę z węgierek.  

Składniki

- 3 kg śliwek, doskonale sprawdzą się bardzo dojrzałe węgierki;
- 0,5 kg cukru;
- pół szklanki świeżo startego imbiru; - 5 łyżeczek cynamonu.  

Sposób przygotowania  

Umyte i pozbawione pestek śliwki wkładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy na 2-3 godziny, by owoce puściły sok. Po tym czasie dokładnie mieszamy i rozpoczynamy powolne smażenie, znów regularnie mieszając.

Po około 2 godzinach wyłączamy gaz, nakrywamy garnek i odstawiamy go na dobę. Kolejnego dnia smażymy konfiturę analogicznie, po godzinie dodając cynamon i imbir. Jeśli po 2 godzinach smażenia konfitura będzie nadal płynna, wydłużamy cały proces, póki nie uzyskamy gęstej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Dla pewności możemy poddać je jeszcze krótkiej pasteryzacji na sucho - w piekarniku w temperaturze 130 stopni. 

Reklama

Konfitura śliwkowa wybornie smakuje z tostami, goframi czy naleśnikami. Sprawdzi się również jako dodatek do ciast, rogalików, ciasteczek, a także dań mięsnych.

Ewa Koza, mamsmak.com

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje