Reklama

Koperek – mała roślinka o wielkiej mocy zdrowotnej

Z przyjemnością posypujemy nim młode ziemniaczki, używamy jako element ozdobny i odżywczy jajecznicy czy gotowanych na miękko jajek. Sprawdza się w sałatkach i pasuje do najbardziej fikuśnych kanapek. Jest niezastąpiony w procesie kiszenia ogórków. O tym, że poprawia smak ulubionych dań, nie trzeba nikogo przekonywać, a co z właściwościami zdrowotnymi koperku?

Wartości odżywcze

Od wieków wykorzystywany i promowany przez medycynę naturalną, dziś znalazł szczególne miejsce w zaleceniach fitoterapeutów. Koperek obfituje w witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowej pracy systemu nerwowego i właściwy przebieg procesów poznawczych oraz strażniczkę naszej odporności - witaminę C.

Reklama

Znajdziemy w nim flawonoidy - naturalne przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują wolne rodniki, a dzięki temu opóźniają procesy starzenia komórek i są najlepszą profilaktyką chorób cywilizacyjnych.

Koperek zawiera beta karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Niepozorna roślinka obfituje też w składniki mineralne, zwłaszcza: magnez, żelazo, mangan i potas, dzięki któremu  reguluje ciśnienie krwi i uszczelniający naczynia krwionośne. Jak każda zielona roślina również koperek jest skarbnicą chlorofilu, zielonego barwnika roślin, który jest równocześnie wyjątkowo silnym antyoksydantem. Sprzyja on całkowitej detoksykacji organizmu.

Jedząc koperek, intensyfikujemy wytwarzanie tlenu i lepsze dotlenienie każdej komórki ciała. Ma to ogromne znaczenie dla oczyszczenia organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Temu składnikowi koperek zawdzięcza też zdolność do odświeżania oddechu.

Korzystny dla procesów metabolicznych 

Koperek należy do rodziny selerowatych. Dzięki bogactwu błonnika jest niezastąpionym strażnikiem prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Ma zdolność usuwania rakotwórczych toksyn z okrężnicy, co zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych w obrębie jelita grubego.

Silne działanie antynowotworowe koperku jest wypadkową obecnych w nim składników, takich jak błonnik, anetol, kwercetyna i limonen. Już w jednej łyżce posiekanej rośliny znajduje się miligram kwercetyny - silnego przeciwutleniacza, który wspomaga profilaktykę oraz leczenie stanów zapalnych w organizmie człowieka. 


Niepodważalnym atutem kopru są zawarte w nim olejki eteryczne, które wspierają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają przyswajanie pokarmów. Hamują też rozwój szkodliwych bakterii w jelitach.

Napar z nasion kopru

Herbatka z suszonych nasion kopru jest skutecznym i bezpiecznym antidotum na kłopoty trawienne. Jest też remedium na niemowlęce kłopoty z brzuszkiem. Jak ją przygotować? Dwie łyżeczki nasion zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około kwadrans. Po przestudzeniu pijemy powoli, najlepiej przed posiłkiem. Warto wiedzieć, że napar wspiera proces redukcji wagi. Okazuje się również pomocny w niwelowaniu migrenowych bólów głowy oraz redukcji napięcia przy długotrwałym stresie.

Ewa Koza, mamsmak.com      

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: koperek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama