Kurkuma latte - "złote mleko" o leczniczej mocy


Opóźnia wystąpienie cukrzycy

Reklama

Kurkuma nie bez przyczyny określana jest jako superfood dla diabetyków. Badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Biochemical and Biophysical Research Community" wykazały, że kurkuma może pomóc opóźnić wystąpienie cukrzycy typu 2, obniżając poziom glukozy we krwi, redukując stany zapalne wywołane przez hiperglikemię, a także zmniejszając insulinooporność. Najkorzystniej jest wszelako połączyć kurkumę z imbirem - w duecie stanowią one bowiem potężne narzędzie w walce z objawami cukrzycy, zapobiegając groźnym zaburzeniom wytwarzania przez organizm insuliny.

Pomaga zwalczać infekcje

Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwpasożytniczym kurkuma stanowi skuteczne remedium na ból żołądka i infekcje jelit, dlatego jest szczególnie polecana osobom zmagającym się ze schorzeniem zwanym zespołem jelita drażliwego i chorobą Crohna. Portal Livestrong sugeruje, by ludzie walczący z infekcją wirusową, taką jak przeziębienie lub grypa, pili ciepłe mleko z łyżeczką kurkumy trzy razy dziennie, jako profilaktyczny suplement diety i środek wspomagający układ odpornościowy.

Aby zwiększyć skuteczność kurkumy, która niestety nie jest wchłaniana przez organizm w całości, warto dodać do napoju odrobinę czarnego pieprzu. Jak wynika bowiem z badań przeprowadzonych w 2017 roku, którego rezultaty opublikowano w czasopiśmie "Foods", składnik ów może zwiększyć zdolność wchłaniania kurkumy nawet o... 2000 proc.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje